Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Opvoeden 21 jul 2022
Leestijd: 6 minuten

Dit kun je allemaal doen om brutaal gedrag van je kind de kiem in te smoren

Als een kind brutaal is, is dat toch vaak te danken aan de ouders – het is in ieder geval wel de verantwoordelijkheid van z’n ouders. Wil je iets doen aan de houding van je kind, lees dan deze 8 dingen die je kunt doen om brutaal gedrag te stoppen.

Elaine Rose Glickman, schrijfster van Your Kid’s a Brat and It’s All Your Fault weet hoe ze brutaal gedrag kan herkennen en vertelt in haar boek wat je eraan kunt doen.

Dit kun je allemaal doen om brutaal gedrag van je kind de kiem in te smoren

1. Stop het negeren van je onderbuikgevoel

De kans is groot dat je dit leest omdat je een vaag vermoeden hebt dat – ook al is er geen haar op je hoofd die denkt dat jouw schatje een brutaal, onbeschoft kind kan worden – je toch bezorgd bent dat hij of zij misschien wat verwend gedrag aan het vertonen is. En ook al heb je dit onderbuikgevoel nog niet erkend, en je kunt er niet precies de vinger op leggen wát je kind fout doet, de eerste stap is herkennen dat er iets moet veranderen.
‘Er is een gevoel dat je krijgt – ik voel het in mijn borst, sommige mensen voelen het in hun maag – maar je hebt gewoon een gevoel dat er iets niet klopt’, beschrijft Glickman.

2. Laat ze niet zo tegen je praten

Als je kind de neiging heeft om tegen je te praten op een ongewenste toon, of het nou commanderen is of dingen roepen met weinig geduld. Laat het niet toe. Je legt uit hoe je om iets hoort te vragen en zegt dat hij dat ook prima op die manier kan doen.
‘Als je je kind op zo’n toon tegen je laat praten waarop je niet wil dat je partner, een vriendin, een collega of wie dan ook tegen je praat, dan is dat een teken dat je kind brutaal is’, zegt Glickman.

3. Vraag om respect in alle situaties – zowel privé als openbaar

Als je kind je stom noemt of als je kind dingen van je eist zonder alsjeblieft te zeggen, is dat nooit goed te keuren. Als je kind iets krijgt zonder daarvoor te bedanken, moet je dat gedrag stoppen, ook al is hij wel gemanierd wanneer jullie in het openbaar zijn. Als je nageslacht niet respectvol tegen jou is in gezelschap van andere volwassenen of in het gezelschap van z’n vriendjes, dan schreeuwt vraagt dat om een discussie. En probeer zijn gedrag vooral niet goed te praten tegenover jezelf of anderen.

4. Verwacht leeftijdsgebonden gedrag

Als je kind zich niet naar z’n leeftijd gedraagt, negeer zijn gedrag dan niet door er vanuit te gaan dat ‘het maar een fase is’. ‘Als je kind een keertje een ander kind bijt, misschien twee keer, dan is dat gedrag wat bij zijn ontwikkeling past, maar dat betekent niet dat het oké is’, zegt Glickman.
‘Als je kind bijt, zeurt of slaat en als je jezelf blijft vertellen ‘dat dat nu eenmaal is wat peuters doen, dat het een fase is die wel overgaat’ of als je er geen enkele consequentie voor je kind aan verbindt behalve hem knuffelen en vragen of hij zich verdrietig voelt, dan houd je hem op geen enkele manier verantwoordelijk voor zijn gedrag.’ Dit afkeurende gedrag zal doorgaan en zelfs erger worden als je kind ouder is, tenzij je al vroeg verwachtingen schept.

5. Zie driftaanvallen in het openbaar niet over het hoofd

Als jouw geliefde spruit een drama maakt in een restaurant of de supermarkt en vreemden zien dat, dan kun je je kind hier niet mee weg laten komen door net te doen of het niet gebeurt. Als je het gedrag van je kind negeert, dan leer je ze niet alleen dat ze niet naar je hoeven te luisteren, maar ook dat ze hun omgeving niet hoeven te respecteren.
‘Als je Facebook en Instagram zit te checken op je telefoon in het restaurant omdat jij behoefte hebt aan wat tijd voor jezelf, terwijl je kind gillend rond rent, dan zorg jij er op dat moment voor dat jouw lievelingetje uitgroeit tot een brutaal secreet’, voegt Glickman toe.

6. Accepteer slecht gedrag niet omdat ze zichzelf op die manier ‘uiten’

Als je kind kwaad is, moet hij leren dat er een goede en slechte manier is om met zijn emoties om te gaan. Als je boos bent, wil je misschien schreeuwen of slaan, maar je hebt alternatieve manieren geleerd om jezelf te uiten en je bent het aan je kind verplicht om hem dat ook bij te brengen.
Volgens Glickman denken ouders tegenwoordig dat elk gedrag van hun kind (ook slecht gedrag) een manier is waarop hun kind zich uit. En daarom zeggen ze ook niet dat hij ermee moet stoppen, omdat ze niet willen dat hun kind zich gefrustreerd voelt.
‘Ja, natuurlijk moet je aanmoedigen dat je kind zijn frustratie kan uiten; je peuter moet z’n boze gevoelens vooral niet opkroppen, maar er zijn manieren waarop je peuter zich kan uiten zonder te bijten, slaan en schreeuwen’, zegt Glickman. ‘Of je het nou leuk vindt of niet, het is aan jou als ouder om je kind dit bij te brengen.’

7. Probeer ze niet om te kopen

Op die dagen waarop je kind elke grammetje van je geduld en geestelijke gezondheid uittest, trap dan niet in de val hem te gaan omkopen om zo z’n irritante gedrag te stoppen. Dat leert hem namelijk hoe hij manipulatief moet worden. Dus hoe vervelend je kind ook doet, probeer hem niets te beloven opdat ‘ie dan maar stopt. Als ze zo irritant doen, zijn ze meestal gewoon op zoek naar je onverdeelde aandacht. Dus probeer dan weg te leggen wat je op dat moment aan het doen bent, en ga even echt iets met je kind doen: een boekje lezen, voetballen in de tuin, puzzelen… Zorg dat het iets structureels wordt zodat jullie samen tijd doorbrengen omdat je dat wil. En niet omdat hij zich als een vervelend kind gedraagt, zodat jij hem opmerkt.

8. Block de slechte momenten niet

We gaan er even vanuit dat je kind niet altijd brutaal gedrag vertoont, dus het is veel makkelijker om op z’n goede gedrag te focussen en die minder fijne momenten simpelweg te blocken. Maar het is juist belangrijk om het hele plaatje te zien en te herkennen wanneer je kind zich brutaal gedraagt zodat hij kan leren van z’n fouten. ‘We houden nog steeds van onze kinderen als we het totaalplaatje zien’, zegt Glickman. ‘Soms is het moeilijk om die kanten daadwerkelijk te zien, dat brutale gedrag, maar we moeten ze leren dat ze hier niet mee door kunnen gaan.’

5x tekenen dat je geen leuk kind aan het opvoeden bent

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.