Julia van Buuren
Julia van Buuren Geld 13 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

De geheime sleutel tot financiële vrijheid voor ouders? Budgetcoach heeft het antwoord

Alles wordt duurder en dat kan best lastig zijn als je meerdere monden te voeden hebt. Kinderen kosten namelijk ‘genoeg’ geld en je wil aan het einde van de maand natuurlijk uitkomen met je budget. Daarom spreken wij elke week met een budgetcoach, die jou advies geeft.

Budgetcoach Corine Langeveld van Budgetcoach West weet als geen ander hoe jij het beste met je geld om kunt gaan.

Een buffer is essentieel

Over één ding is ze duidelijk: het is essentieel om altijd een buffer te hebben. “Een buffer is super belangrijk voor het geval er onvoorziene dingen gebeuren. Bovendien heb je een buffer nodig voor dingen waarvan je weet dat ze eraan zitten te komen. Wat denk je bijvoorbeeld van je auto-onderhoud, woningonderhoud en extra geld voor de ziektekostenverzekering?”

Hoe groot moet je buffer zijn?

Langeveld adviseert – net als het Nibud – over het algemeen om minimaal 10 procent van het inkomen op een aparte rekening te zetten. “Maar dat lukt uiteraard niet voor iedereen”, benoemt ze.

Bij voorkeur zijn er twee spaarrekeningen, waarvan één spaarrekening voor de reserves is. “Dit is geld waarvan je zeker weet dat het verbruikt wordt voor noodzakelijk dingen, zoals ik eerder noemde”, licht Langeveld toe.

De andere spaarrekening is om écht te sparen, het is geld waar je niet aankomt. “Dit is een mooie ‘toekomstpot’ voor de aanschaf van grote aankopen zoals een verbouwing of een grote reis”, vertelt ze.

Hoe bouw je een buffer op?

Budgetcoach Langeveld begeleidt gezinnen door middel van financieel beheer, zo betaalt ze de vaste lasten en legt ze reserves aan.

“Samen bekijken we hoeveel geld er daadwerkelijk beschikbaar is om vrij te besteden. Vervolgens ontvangt het gezin wekelijks een bepaald bedrag voor bijvoorbeeld de boodschappen, kleding, leuke dingen doen en de overige uitgaven.” Wanneer de gezinnen zich houden aan de wekelijkse budgetten hebben ze binnen no-time een buffer opgebouwd.

Uiteraard kun je zelf ook deze stappen volgen. Maak een plan en houd je aan de afspraken die je met jezelf maakt. “Je zult zien dat je reserves omhoog gaan waardoor je rust ervaart en overzicht hebt. Dat voelt super fijn”, concludeert Langeveld.

Slim sparen voor je kind doe je zo, volgens een budgetcoach

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.