Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Vrije Tijd 14 jun 2024
Leestijd: 4 minuten

Alternatieven voor te dure kinderfeestjes

In de enorm dure tijd waarin we leven, komt het geven van een kinderfeestje qua budget niet altijd even goed uit. Vooral wanneer je kind met vrienden naar een binnenspeeltuin wil of naar een pretpark. Of thuis het feestje vieren, maar dan wel met een springkussen en suikerspinmachine.

Al snel reken je vervolgens een paar honderd euro af. Dat kan anders, vinden wij. Dit zijn alternatieven voor te dure kinderfeestjes, maar natuurlijk net zo leuk.

Alternatieven voor te dure kinderfeestjes

Een Instagram-museum, een rolschaatsdisco, een indoor speeltuin, een jumphal met trampolines: je kunt het zo gek niet bedenken of er is plek voor een kinderfeestje. Daar betaal je vervolgens flink voor. Gelukkig hoeft dit niet en zijn kinderen, weten we uit ervaring, net zo gelukkig met een speurtocht door de wijk of een filmavond.

“Dit was mijn leukste kinderfeestje ooit”, riep mijn achtjarige na de filmavond die we voor hem en zijn besties organiseerden. We huurden een film via Pathé thuis voor ongeveer vijf euro. We kochten popcorn en snoep voor zo’n vijftien euro. En pizza’s, want dat wilde hij graag. Uiteindelijk zullen we misschien vijftig euro betaald hebben voor dat ‘leukste kinderfeestje ooit’. Terwijl we ook weleens bijna tweehonderd euro hebben afgetikt voor een van zijn kinderfeestjes.

Kinderfeestjes die niet zo veel geld kosten

Anyway, je hoeft dus niet mee te gaan met te dure kinderfeestjes, omdat er genoeg alternatieven zijn. Laat je inspireren door de volgende kinderfeestjes die niet zo veel geld kosten. Tips om een kinderfeestje te organiseren vind je hier.

Speurtocht door de buurt

Voor een speurtocht buiten is het natuurlijk fijn als het in ieder geval droog is. Van tevoren zet je de speurtocht uit. Je hebt verschillende websites die zelfs complete speurtochten verkopen, maar zelf bedenken en maken kan ook. Op Pinterest staat genoeg inspiratie. Voor het einde van de speurtocht kun je een zak snoep of een klein cadeautje kopen. Dit kinderfeestje kost je misschien twintig euro, inclusief drinken en taart of cupcakes.

Filmavond

Zoals gezegd kun je gemakkelijk een filmavond thuis organiseren. Haal wat lekkers te eten en drinken en de kids zijn blij. Een leuke film vind je op Netflix of bij Pathé thuis. Leg de bank vol met kussens en blaas eventueel een groot luchtbed op dat je voor de bank neerlegt. Of matrassen. Dan creëer je genoeg hangplekken voor de kinderen. Afhankelijk van je keuzes (drinken, eten, film huren), kost een filmavond tussen de tien en vijftig euro, een stuk minder dan wat je betaalt voor te dure kinderfeestjes.

Spelletjesmiddag

Kies voor een middag vol spelletjes, want kinderen houden van spelletjes. Denk aan ouderwets snoephappen in een bak water. Of koekhappen door ontbijtkoekjes aan een touw te rijgen. Verder kun je gaan zaklopen of een bingo organiseren. Voor een spelletjesmiddag ben je wellicht een paar tientjes kwijt voor cupcakes, drinken en eventueel cadeautjes voor de bingo.

Een kinderfeestje met knutsels

Kinderen zijn naast spelletjes ook gek op knutselen. Bedek je eettafel met een zeil en leg allemaal materialen en knutselbenodigheden klaar. Denk aan lijm, glitterstenen, pompons, stickers, stiften, washi tape, stempels, papier etc. Kies er bijvoorbeeld voor om een kartonnen doosje te versieren tot herinneringenbox. Of versier borden (van de kringloop) met tekeningen met porseleinstift. Maak houten fotolijstjes mooi met glitterstenen en ga zo maar door. Pinterest leent zich goed voor nog meer inspiratie of bekijk deze DIY-tips eens. Dit kinderfeestje kun je zo goedkoop houden als je zelf wil en de prijs is ook afhankelijk van het aantal kinderen dat komt.

Cakejes versieren

Een gemakkelijke, maar leuke en vooral lekkere activiteit. Dek de tafel met een zeil tegen knoeien en leg plakken cake neer of ga voor cupcakes. Zorg voor een bakje glazuur of slagroom voor iedereen en strooisels zoals hagelslag, hartjes en spikkels. In de zomer kun je er ook voor kiezen om dit te doen met bolletjes ijs. Laat de kinderen dan zelf het ijs op een hoorntje scheppen, dat vinden ze hartstikke leuk om te doen. Eventueel kun je de activiteit naar buiten verplaatsen met mooi weer. Na het versieren is het smikkelen geblazen. Dit kinderfeestje zal rond de twintig euro kosten.

Themafeestje

Is je kind gek op de brandweer, dieren, piraten, halloween, unicorns of wat dan ook? Organiseer er dan een feestje omheen en doe activiteiten die passen bij het thema. Bijvoorbeeld met natte sponzen gooien bij het brandweerfeestje of maak van je woonkamer een griezelig spookhuis voor een kinderfeestje met halloween-thema. Maak het kinderfeestje niet te duur door van tevoren een budget voor jezelf te bepalen.

Netty (39): ‘Ik heb geen geld om mijn kind zijn gewenste kinderfeestje te geven’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.