Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Nieuws 15 jan 2024
Leestijd: 4 minuten

Buurtbewoners willen geluidscherm vanwege spelende kinderen: ‘Last van geschreeuw en gegil’

Dat buitenspelen goed voor kinderen is, hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. We moedigen kinderen dan ook alleen maar aan om lekker eropuit te gaan. Toch? Nou ja, niet iedereen, want bewoners van Nieuwerkerk aan den IJssel klagen juist over spelende kinderen in de speeltuin.

Er wordt misschien zelfs een geluidsscherm geplaatst tegen de overlast.

Overlast

Het gaat hierbij om een klein speeltuintje aan de Oostringdijk, waar de directe buurtbewoners geen last zeggen te hebben van het geluid van de spelende kinderen, maar de bewoners aan de overkant van het kanaal klagen over overlast. “Het water draagt het geluid onze kant op”, vertelt één van de bewoners aan het AD.

“Als die kinderen nou eens normaal zouden spelen, maar het is een gegil en geschreeuw; niet normaal meer”, aldus de bewoner. Uit een gehouden enquête door de gemeente Zuidplas, waar de plaats onder valt, blijkt dat 30 procent van alle omwonenden overlast ervaart. De uitslag rechtvaardigt volgens wethouder Wybe Zijlstra het idee om een geluidsscherm te plaatsen.

Geluidsscherm plaatsen

Dit geluidsscherm vindt niet iedereen een goed idee. Met zijn 2,5 meter hoog en 6 meter lang zorgt het scherm ervoor dat ouders hun kinderen in de speeltuin niet meer goed in de gaten kunnen houden. Of dit scherm er ook daadwerkelijk komt, is nog maar de vraag, omdat er een omgevingsvergunning voor nodig is. Als ze die krijgen, kan er ook nog bezwaar worden ingediend.

Naast de spelende kinderen klagen de buurtbewoners ook over hangjongeren met muziek bij het speeltuintje in de avond. Eén van de ouders van deze ‘hangjongeren’ zegt daarover: “Al dat gezeur van de overkant is eigenlijk lachwekkend als het niet zo zielig zou zijn.” Zijn vrouw vult aan: “Waar is de tolerantie gebleven? Als het nou de hele nacht doorging, maar om 22.00 uur is het stil.”

Wat te doen bij klagende buren?

Waar kinderen uiteraard lekker moeten kunnen buitenspelen, blijft dit soms een lastig onderwerp waar meerdere discussies bij komen kijken. Het is belangrijk dat kinderen buiten komen en hun energie even kwijt kunnen, maar het is ook niet de bedoeling dat anderen er zodanig veel last van hebben dat het hun dagelijkse leven beïnvloedt. Het is dus eigenlijk een beetje geven en nemen van beide kanten.

Maar wat nou als buren klagen over jouw kinderen als zij buitenspelen, terwijl jij zelf vindt dat het allemaal wel meevalt, zoals bijvoorbeeld Els in dit dilemma vertelt? Uit het verhaal hierboven hebben we geleerd dat het wel degelijk mee kan spelen waar iemand woont en hoe het geluid vanuit meerdere plaatsen ervaren kan worden.

Horen en ervaren

Wat je kan doen, is dus voorstellen om even mee te gaan en zelf te horen en ervaren wat je buren bedoelen. Dan weet je pas goed of het wel of niet meevalt. Wat je ook kan doen, is aan andere buren of buurtgenoten vragen of zij ook last hebben van jouw kinderen? Dan krijg je vaak ook wel een idee of je buren overdrijven of niet.

Maar ga er dus niet vanuit dat jouw kinderen geen overlast veroorzaken als jij dat zelf niet hoort als je thuis bent. Het kan dus liggen aan de plek waar een huis staat hoe goed je iets hoort of misschien heb jij wel veel beter geïsoleerde ramen dan je buren. Probeer samen tot een oplossing te komen waar je kinderen, jij en je buren mee kunnen leven.

Waarom is buitenspelen zo belangrijk?

Daarnaast is buitenspelen dus wel degelijk belangrijk voor een kind. Maar waarom eigenlijk? Wij geven vijf redenen:

1. Fysieke gezondheid

Het is logisch, maar wel een belangrijke: door het buitenspelen worden kinderen actief en dat bevordert hun fysieke gezondheid. Buitenspelen stimuleert de ontwikkeling van botten en spieren en regelmatig bewegen helpt ook bij het voorkomen van bepaalde gezondheidsproblemen, zoals obesitas.

2. Motorische vaardigheden

Door buiten te spelen, krijgen kinderen de kans om verschillende motorische vaardigheden te ontwikkelen, zoals rennen, klimmen, springen en gooien. Deze vaardigheden zijn van belang voor de coördinatie en het evenwicht van het kind.

3. Creativiteit en verbeelding

De buitenwereld biedt een mooie omgeving voor kinderen om hun creativiteit en verbeelding te stimuleren. Buiten kunnen ze fantasiewerelden creëren en ontdekken en experimenteren met hun omgeving, wat weer bijdraagt aan hun cognitieve ontwikkeling.

4. Stressvermindering

Buitenspelen in de natuur staat in verband met stressvermindering. De buitenlucht en groene omgeving helpen kinderen ontspannen. Tijd doorbrengen in de natuur kan de mentale gezondheid bevorderen en stress verminderen.

5. Sociale en emotionele ontwikkeling

Door buiten te spelen krijgen kinderen sociaal contact met andere kinderen. Ze leren samenwerken, communiceren en problemen oplossen. Buitenspelen helpt ook bij de vorming van vriendschappen en het begrip van sociale normen.

Hoe krijg ik mijn kind weer aan het buitenspelen? Gezinscoach geeft advies

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.