Julia van Buuren
Julia van Buuren Social media 9 sep 2024
Leestijd: 4 minuten

Kind pas mobiel op middelbare school? ‘Wat vroeger normaal was, is nu anders’

Acht op de tien Nederlanders vindt dat kinderen pas een mobiel mogen krijgen als ze naar de middelbare school gaan, blijkt uit onderzoek van DIT, het journalistieke digitale platform van de EO. Wat vinden onze lezers hiervan? En hoe oud waren hun kinderen toen zij het eerste mobiel kregen? Wij zochten het uit.

Mobiele telefoons zijn sinds 1 januari al verboden op middelbare scholen en sinds kort ook op de basisschool. Het gaat hierbij niet om een wettelijk verbod, maar om een regeling waar scholen zelf invulling aan mogen geven.

Leeftijd eerste mobiel

Bijna 38 procent van de deelnemers van het onderzoek gaf hun kind een mobiel toen hun zoon of dochter tussen de 11 en 13 jaar oud was. 36 procent deed dit toen hun kinderen tussen de 8 en 10 jaar oud waren. Aan dit onderzoek deden bijna 1600 Nederlanders met en zonder jonge kinderen mee. Ondanks dat ouders vinden dat kinderen dan eigenlijk nog te jong zijn voor een mobiel, hebben ze hun kind er toch een gegeven omdat ze bang waren dat hun kind anders werd buitengesloten of omdat ze willen dat het altijd bereikbaar is.

Meer onderzoek nodig

Vier op de tien ouders vindt hoe dan ook dat hun kind verslaafd is aan hun mobiel, en zien concentratieverlies, slaaptekort, eenzaamheid, mentale problemen en pestgedrag als gevolg. Maar wat is dan de juiste leeftijd voor een eerste mobiel? Verschillende instanties pleiten voor meer onderzoek. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, het Trimbos-instituut en de Schakel- en Adviesraad (SAR) is er zeker meer onderzoek nodig naar het gebruik van smartphones onder (jonge) kinderen voordat er direct een verbod op gelegd kan worden. “Geen smartphone tot de brugklas en geen sociale media voor het veertiende jaar, kunnen ertoe leiden dat jongeren onvoldoende kennis en vaardigheden opdoen om vanaf hun veertiende jaar voldoende mediawijs te zijn”, laten zij weten.

Reacties lezers

Op onze Facebookpagina deelden wij de stelling: ‘Kinderen moeten pas een mobiel krijgen als ze naar de middelbare school gaan.’ Lees hieronder een greep uit de reacties:

Enigen zonder mobiel

“Mee eens. Mijn kinderen waren de enige in de klas die geen mobiel hadden.” – Jenny

Bewust eerder

“Nee bewust eerder zodat ze eraan kunnen wennen met klasgenoten. Mijn idee was groep 8, maar mijn dochter zat ineens op een dependance in groep 7, terwijl ik naar het hoofdgebouw moest. Het was wel fijn dat ze kon bellen als ze wilde afspreken of als er wat was.” – Gretha

Handig in geval van nood

“Ligt eraan. Als een basisschool niet in de buurt is, dan is een mobieltje misschien wel handig. Zo kun je in geval van nood bellen. Maar als de school dichtbij is en de woonplaats niet erg druk is, dan is een mobieltje niet zo noodzakelijk. Ik denk dat wanneer je woonplaats erg druk is, dat de telefoon ook weer een communicatiemiddel is voor als er iets gebeurt.”

Mobiel voor 8ste verjaardag

“Onze oudste kreeg er eentje voor zijn 8e verjaardag toen hij in groep 5 zat. Dit was om te wennen en zodat hij op vrijdagen zelf naar huis kon. De jongste krijgt mijn huidige mobiel voor zijn 8e verjaardag volgend jaar, ook om te wennen en te leren.” – Marieke

Alles digitaal op school

“Onze zoon heeft hem begin groep 8 gekregen. Hij kon er daardoor goed mee omgaan toen hij naar het voortgezet onderwijs ging. Daar ben ik wel blij om, want alles werd vanaf de eerste dag digitaal gedaan.” – Gert

Is mijn kind er klaar voor?

“Ik ben van mening dat er te veel andere factoren spelen om rekening mee te houden om het op een ‘ja’ of ‘nee’ te gooien. Wat vroeger normaal was kan best anders zijn nu, ik wil mij niet vastbijten in vroeger. Scholen zijn nu verder voor sommige kinderen en gescheiden ouders wonen op een uur of meer treinafstand van elkaar. Ik geloof dat een betere vraag zal zijn: hoe weet ik of mijn kind er klaar voor is en hoe help ik hem/haar er goed mee om te gaan? Ieder kind is anders, ieder situatie is anders.” – Lisanne

Geen social media

“Mee eens. En geen social media tot ze 15 of 16 jaar zijn.”- Al Warren

Conclusie

Zoals je kunt lezen zijn de meningen wisselend. Sommige ouders geven hun kinderen bewust eerder een mobiel, zodat ze goed bereikbaar zijn en er al aan kunnen wennen. Ouders vinden dit vooral belangrijk omdat tegenwoordig veel digitaal is, met name op school. Maar de meeste ouders vinden dat hun kinderen niet al op jonge leeftijd een mobiel hoeven te hebben en waren het dan ook eens met de stelling. Uiteindelijk is het belangrijk om zelf naar je kind te kijken of hij of zij er klaar voor is, en hoe je het kunt helpen en begeleiden om er op een goede manier mee om te gaan.

Twijfel je om je kind een mobiel te geven? Stel jezelf (en je kind) eerst deze 6 vragen.

Nog even wachten of juist niet: op welke leeftijd is het normaal dat een kind zijn eigen mobiele telefoon heeft?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.