Wilma Groothuis
Wilma Groothuis School 22 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Mobieltjesverbod op middelbare scholen werkt goed: ‘Leerlingen gaan weer met elkaar in gesprek’

Sinds 1 januari 2024 is er een telefoonverbod op middelbare scholen. Voor de ene school geldt het verbod alleen in het klaslokaal, voor de andere school geldt dat voor alle plekken in het gebouw. We zijn nu een paar weken verder en we zijn benieuwd hoe het mobieltjesverbod bevalt.

Het is voor middelbare scholieren nog even wennen nu ze geen mobiele telefoon meer bij zich mogen hebben in de klas, maar de eerste ervaringen van scholen zijn positief. Leerlingen praten weer met elkaar en zijn rustiger en geconcentreerder, zeggen diverse scholen na een rondgang van ANP.

Positieve effecten

Zo ziet rector Frank Engelen van het Niftarlake College in het Utrechtse Maarssen dat het goed gaat op zijn school, met hier en daar wat uitzonderingen. Vorige week moesten er tussen de vijftig en zeventig mobieltjes worden ingeleverd, omdat leerlingen zich niet aan het verbod hielden. Met zo’n 1600 scholieren valt dat aantal volgens Engelen mee. “Leerlingen uit de medezeggenschapsraad en leerlingenraad ervaren nu al de positieve effecten. Ze geven aan dat ze meer met elkaar in contact komen, ook met leerlingen die ze niet kennen.”

Op het Bouwens van der Boijecollege in het Limburgse Panningen ging het mobielverbod al in september vorig jaar in, vertelt rector Annemarie Lukassen. Eerst voor de brugklas, vanaf de kerstvakantie voor de hele school. Vanaf de start na de vakantie moet de telefoon ‘thuis of in de kluis’ en gaat het volgens haar wonderbaarlijk goed. “Sindsdien hebben we minder dan tien telefoons in moeten nemen, op bijna 1400 leerlingen”, vertelt Lukassen. “Leerlingen gaan echt weer met elkaar in gesprek. “Ze brengen speelkaarten mee voor in de pauze en de discman is ook alweer gezien om muziek te luisteren.”

Nieuwe regels

Scholieren mogen van het Niftarlake College hun mobiel nog wel in de ruimtes gebruiken waar ze pauzeren. Zodra ze de gang nemen naar de lokalen, moet de telefoon in de kluis. Als er toch een telefoon wordt gesnapt, neemt de docent deze in en kan de leerling deze ‘s middags bij de receptie halen. Op het Bouwens van der Boijecollege krijgen veelplegers volgens rector Lukassen een vervolgsanctie, zoals corvee.

Het Niftarlake heeft de nieuwe regels bepaald in overleg met de docenten. Het Bouwens nam de medezeggenschapsraad, leerlingenraad, schoolpersoneel en ouders mee in het bepalen van de regels. Bij beide scholen gingen de telefoons eerst in telefoontassen in de lokalen. Dat gaf volgens beide rectoren veel onrust, omdat er toch afleiding was, want leerlingen wisten dat de telefoon in de buurt was.

Sommige leerlingen van het Bouwens durfden zich ook niet vrij te uiten, omdat ze bang waren om gefilmd of gefotografeerd te worden door klasgenoten. “School moet een veilige plek zijn: daarom, thuis of in de kluis”, zegt Lukassen.

Tot 17 uur naar school? Op deze basisschool gebeurt het: ‘We kwamen altijd tijd tekort’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.