Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 12 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

J/M goede voornemens challenge: minder ‘Nee’ zeggen

‘Nee’, ‘Niet doen’, ‘Stop daarmee’. De hele dag zijn we als ouders bezig om onze kinderen te corrigeren door middel van negatief taalgebruik. Toch is dit volgens sommigen niet de beste manier van corrigeren. Daarom nemen we voor J/M ouders de proef op de som. Lukt het om minder ‘Nee’ te zeggen? En wat is het effect ervan? Volg mijn ervaring op J/M ouders.

Voor veel ouders begint het al vroeg. Tegen een dreumes die de afstandsbediening pakt, of op de trap probeert te klimmen zeggen we al snel ‘Nee’ of ‘Niet doen’. En dat zet zich eigenlijk voort tot het einde van de puberteit. Maar wat is het effect van dat negatieve taalgebruik?

Minder ‘Nee’ zeggen, meer effect?

Volgens onderzoek horen kinderen gemiddeld wel vierhonderd keer per dag het woord ‘Nee’ of een soortgelijke correctie. Dat is veel, heel veel. Je kunt je voorstellen dat het woord ‘Nee’ daarmee aan kracht verliest. Door minder vaak ‘Nee’ te zeggen krijgt het woord als het ware weer meer lading als je het een keer wel gebruikt. Dus vervang die 399 keer voor een alternatief, en zet die ‘Nee’ alleen in als het écht niet anders kan.

Een vredig huishouden

Maar dat is niet de enige reden om minder negatief taalgebruik te hanteren. Volgens opvoedcoach Dr. Stacy Haynes, die zelf ook moeder is van twee kinderen, zorgt het ook voor een vrediger en rustiger huishouden. Als jij negatief tegen je kinderen spreekt lok je een zelfde soort reactie uit. Waardoor er al snel een conflict kan ontstaan.

Door positief te corrigeren voorkom je dit en is er grotere kans dat je kinderen ook positief op jou reageren. Met meer vrede en rust in huis als gevolg.

Hoe zeg je minder ‘Nee’?

Nu klinkt het makkelijk, minder ‘Nee’ zeggen, maar in werkelijkheid is dat nog best lastig. Deze dingen helpen je om het onder de knie te krijgen.

Gebruik alternatieven

Een voor de hand liggende is het gebruiken van alternatieven. Pakt je kind bijvoorbeeld een koekje van tafel terwijl het niet mag. Zeg dan in plaats van ‘Nee’, ‘Wil je dat even terug leggen? Bedankt.’ Of als je kind op de computer wil: ‘Je kunt ook een spelletje spelen/tekenen/met de lego spelen.’

Geef uitleg

Terwijl het voor jou vaak heel duidelijk is waarom je iets niet wil, is dat voor je kind niet altijd zo. Zeg daarom vaker: ‘Ik heb liever dat je…want…’. Maar ook het benoemen van je gevoelens kan voor je kind verhelderend zijn: ‘Wil je liever tegen mij praten? Ik voel me erg verdrietig als je schreeuwt.’

Geef opties

In plaats van ‘Nee, je mag geen koekje.’ te zeggen, kun je ook alternatieven noemen. ‘Je mag wel een tomaatje of een stukje komkommer.’ Op die manier geef je jouw kind een andere keuze zonder ‘Nee’ te zeggen.

Wees ze een stapje voor

Een belangrijke maar lastige is om je kinderen een stapje voor te zijn. Als ze geen koekjes mogen, zet ze dan niet op tafel. Als ze met een broertje of zusje zitten te klieren, haal ze uit elkaar voordat het uit de hand loopt. Als ze verveelt zijn, help ze om een activiteit te verzinnen. Zo voorkom je al een heleboel situaties waarin je het woord ‘Nee’ anders zou hebben gebruikt.

Mijn situatie

De theorie klinkt voor mij goed, maar het zal in de praktijk een hele uitdaging worden. Toen ik er namelijk op ging letten besefte ik pas hoe vaak ik inderdaad het woord ‘Nee’ op een dag gebruik. Wij hebben thuis drie kinderen, van negen, zes en één. Dus je begrijpt misschien dat ik de hele dag bezig met corrigeren. De jongste die de batterijen uit de afstandsbediening sloopt. De oudste die het liefst de hele dag zit te gamen en de middelste die graag zeurt om snoep en koek. De komende weken ga ik proberen om minder ‘Nee’ te zeggen en positief te corrigeren en ik zal mijn ervaringen delen hier op J/M ouders. Wish me luck.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.