Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Opvoeden 2 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Met deze checklist heeft jouw kind altijd een schone kamer

Kinderkamers zijn over het algemeen nog weleens een troepje, zeker als de kamer niet door ouders wordt bijgehouden. Maar pak het vanaf nu eens anders aan: laat je kind zijn of haar eigen kamer schoonmaken. Het enige wat je voor een schone kamer hoeft te doen, is deze checklist aan te houden.

Ook al zal je kind het waarschijnlijk nooit toegeven, voor hem of haar is het veel fijner als zijn of haar slaapkamer lekker schoon is. Je kind zal daar niet alleen beter kunnen concentreren op schoolopdrachten, ook als je kind beter slapen.

Altijd een schone kamer met deze tips

 1. Iedere ochtend bed opmaken

  Laat je kind wanneer hij of zij opstaat direct het bed opmaken of netjes openslaan. Een net bed zorgt gelijk voor een minder rommelige look in de slaapkamer van je zoon of dochter.

 2. Vuil in de prullenbak

  In een kinderkamer is vaak op de grond of onder het bed rondslingerend vuil te zien. Koop een prullenbak voor op de kamer, waar je kind elke avond voor het slapengaan het rondslingerende vuil van die dag in kan gooien. Op die manier zijn alle snoeppapiertjes, papieren van school en lege verpakkingen opgeruimd.

 3. Kleding in de wasmand of ophangen

  Als je kind zich klaar gaat maken voor de nacht, zullen ze hun kleding vaak op de grond gooien. Zet naast de prullenbak een wasmand, waar ze direct hun vuile was in kunnen gooien. Op deze manier hoef jij niet door heel de kamer alle kleding van de grond te rapen, maar alleen de wasmand mee te nemen om te legen. Heeft je kind kleding dat hij of zij nog een keer aan kan? Laat het dat kledingstuk dan direct in de kledingkast hangen of leggen.

 4. Kamer stofzuigen

  Laat je kind op één of twee vaste dagen in de week zijn of haar kamer stofzuigen. Laat ze niet alleen de zichtbare plekken, maar ook de onzichtbare plekken zoals onder het bed en alle hoekjes van de kamer meenemen. Op deze manier weet je zeker dat het stof, kruimels en ander vuil weg is.

 5. Bed verschonen

  Beslis samen met je kind hoe vaak hij of zij een schoon bed wil. Het schoonste, zeker bij pubers, is om een bed elke week te verschonen. Doe dit bijvoorbeeld elke zondag. Laat je kind, direct wanneer hij of zij wakker is, het bed afhalen en in de wasmand stoppen. Laat dan het matras, kussens en bekbed even luchten, waarna hij of zij zelf weer het bed kan opmaken.

Blijven volhouden

Het klinkt misschien als veel, maar blijf dit volhouden. Je zal zien dat als je dit je kind laat doen, jijzelf helemaal niets meer hoeft schoon te maken. Jij hebt dan weer meer tijd om aan andere leuke en belangrijke dingen te besteden.

Baas over eigen lichaam: 5x dingen die ieder kind moet weten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.