Wilma Groothuis
Wilma Groothuis School 18 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

De start van de Cito-toets: voor het laatst op de oude manier

Het moment is daar: vandaag begint de Cito-toets. Op veel scholen maken kinderen uit groep 8 deze week de eindtoets als bevestiging van het definitieve advies. Dat advies voor de middelbare school kregen ze in januari.

Terwijl er vroeger veel afhing van de Cito-toets, is dat nu niet meer het geval. Toch komt er vanaf volgend jaar een verandering in deze manier van toetsen.

Meerdere factoren

Kinderen uit groep 8 maken met het huidige systeem in april en mei de centrale eindtoets. Het definitieve advies voor de middelbare school hebben de leerlingen al in januari gekregen, wat betekent dat de Cito-toets een bevestiging hiervan is. De eindtoets kan objectief het al gestelde advies bevestigen en onderbouwen. Kinderen kunnen zich dus vóór de eindtoets al aanmelden of inschrijven bij een middelbare school.

Mocht een kind de Cito-toets heel slecht maken, heeft dat geen gevolgen voor het definitieve advies van de leerkracht. Het advies van de leerkracht weegt namelijk het zwaarst. Als een kind de eindtoets veel beter maakt dan verwacht, dan moet de leerkracht zijn of haar advies heroverwegen en eventueel bijstellen.

Laatste jaar Cito-toets

Dit is het laatste jaar dat de Cito-toets op deze manier wordt afgenomen. Volgend jaar krijgen de kinderen in groep 8 niet meer een eindtoets, maar een doorstroomtoets. Deze toets wordt vervroegd, in plaats van april wordt de toets in februari afgenomen. Ook is het de bedoeling dat de Cito-toets minder belangrijk wordt gemaakt. Op die manier wil men ongelijke kansen en stress voorkomen.

Voor ze de doorstroomtoets maken, krijgen de kinderen in januari een voorlopig advies voor hun vervolg op de middelbare school. Als ze de toets uiteindelijk beter maken dan het advies aangeeft, gaat dat advies waarschijnlijk ook omhoog. Als een school ervoor kiest om toch het advies aan te houden, moeten ze daar een goede verklaring en onderbouwing voor hebben waarom dat beter voor het kind is. Na de doorstroomtoets en het definitieve advies kunnen kinderen zich aanmelden of inschrijven op middelbare scholen.

Wel of niet oefenen voor de Cito-toets? 5 ouders geven hun mening

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.