Gina Koninkx
Gina Koninkx Ouders 3 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Kleine dingen die je dagelijks kan doen om je meer verbonden te voelen met je kind

Als ouder vind je het belangrijk om je sterk verbonden te voelen met je kind. Dit maakt jullie relatie ontzettend liefdevol. De connectie met je kind is bovendien essentieel in de opvoeding. Een kind dat zich verbonden voelt met zijn ouders is namelijk veel meer geneigd om er ook naar te luisteren en zich aan regels te houden.

Alleen al daarom is het als ouder belangrijk om veel aandacht te besteden aan de connectie met je kind. Dat zal niet alleen jou maar ook je kind ten goede komen.

De connectie met je kind verbeteren

Wil jij de connectie met je kind verbeteren of ben je gewoon benieuwd of je al een goede connectie hebt? Deze vijf factoren zijn van groot belang in de verbinding aangaan (en sterker maken) met je kind.

1. Fysiek contact is erg belangrijk

Fysiek contact vormt een belangrijk aspect van de relatie tussen jou en je kind. Je kind knuffelen, een kusje geven voor je de deur uit gaat of even over zijn/haar rug aaien zijn allemaal vormen van fysiek contact waar je kind zich geborgen en geliefd door voelt. Volgens velen is ligt de ondergrens van het aantal knuffels dat een kind minimaal nodig heeft op 4 en wordt de connectie tussen jullie nog vele malen sterker als je je kind 12 keer per dag een knuffel geeft.

2. Ben ‘aanwezig’

In de meest letterlijke vorm. Dat betekent dat wanneer je met je kinderen praat of bijvoorbeeld samen aan tafel zit jij er echt bent voor je kind. Leg je telefoon even weg en maak voldoende oogcontact met je kind. Plan daarnaast ook echt 1-op-1 tijd in. Dit zijn belangrijke momenten voor jullie allebei en helpt om nog dichter naar elkaar toe te groeien.

3. Speel met je kind

Belangrijke 1-op-1 momenten met je kind is het spelen samen. Dit zijn momenten waarop je samen echt de verbinding voelt, ongeacht het spel wat je speelt. Los daarvan zijn dit echte ‘fun’ momenten waarop jullie veel lachen. Ook dat komt jullie connectie alleen maar ten goede.

4. Luister naar je kind

Het is minstens zo belangrijk om goed naar je kind te luisteren. Laat zien dat je dit aandachtig doet door oogcontact te maken en te reageren op wat je zoon of dochter tegen je zegt. Als je kind zich gehoord voelt, wordt de band tussen jullie alleen maar sterker.

5. Toon je emoties

Voor kinderen is het belangrijk om emoties te zien bij anderen en zelf hun emoties te kunnen tonen. Hiermee ontwikkelen ze allerlei vaardigheden die onmisbaar zijn nu, maar ook als ze ouder worden. Als je kind verdriet met je deelt, kan jij je kind helpen door het te troosten of een oplossing te bedenken voor een vervelende situatie. Je kind zal zich hierdoor gesteund voelen en zich op die manier verbonden voelen met jou.

De concentratie van je kind verbeteren? Concentreren kun je leren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.