redactie
redactie Grenzen stellen 19 juni 2018

Consequent zijn: hoe houd je dat vol?

antwoord

Het klinkt inderdaad heel simpel: gewoon consequent zijn en dan ben je van het gezeur van kinderen af. Elke ouder zal erkennen dat het lang niet altijd zo simpel is – en al helemaal niet als je van huis uit heel makkelijk bent – als je:

 • na een paar nachten een keer of zes je bed uit voor een huilend kind, je kind uiteindelijk toch bij je in bed neemt omdat je zelf echt kapot bent 
 • met koppijn na een drukke dag en zeurende kinderen om je heen, toch maar dat koekje geeft dat je net geweigerd hebt, waardoor ze dan weer even stil zijn 
 • met een blèrend kind in de winkel staat en iedereen kijkt, je toch maar toegeeft omdat het dan ophoudt
  Elke ouder zal er wel iets van herkennen. En dat geeft helemaal niks. 

Maar ja, ik kan er niks anders van maken: kinderen hebben in de basis duidelijke en consequente afspraken, regels én grenzen nodig. Dat geeft ze houvast en geeft rust. Dat zorgt ervoor dat ze weten waar ze aan toe zijn, ze de grenzen niet steeds hoeven opzoeken. Dat zorgt voor beter luisterende kinderen, kinderen die ook buitenshuis kunnen laten zien dat ze weten dat dingen niet mogen en dat nee nee is. Daar doe je ze dus een groot plezier mee. Bovendien ben je door consequent en duidelijk te zijn betrouwbaar voor een kind. Nou, dat weten we dan weer, maar…. Hóe lukt dat als het als ouder niet in je zit?

 • Bedenk met elkaar welke basisregels en afspraken jullie echt belangrijk vinden om aan de kinderen mee te geven. Ook in de buitenwereld! Welke normen en waarden willen jullie ze leren en wat zijn de standaard momenten in huis die duidelijk moeten zijn (of waar het keer op keer misgaat).
 • Begin met slechts een paar regels om het jezelf niet te moeilijk te maken.
 • Schrijf deze dingen op een vel papier en probeer samen tot een duidelijke afspraak te komen. Hoe gaan jullie het vanaf nu afspreken en aanpakken. Wanneer geldt wat, hoe pakken jullie het aan en wat is de grens.
 • Als de kinderen oud genoeg zijn, bespreek de afspraken dan met ze en vertel hoe het vanaf nu gaat. 
 • Zorg dat je op deze besproken punten écht consequent handelt. In minder triviale zaken kun je makkelijker zijn. Zo vind je een gulden middenweg tussen consequent zijn en de teugels laten vieren. 
 • Zorg dat je altijd doet wat je zegt: heb je dus nee gezegd hou dat dan vol. Verwacht je dat je de nee niet kan volhouden, dan kun je beter gelijk toegeven met een goede reden. 

Als je in je achterhoofd houdt dat je je kind écht niet gelukkig maakt met steeds maar inconsequent handelen en veel toegeven, en dat je het leven buitenshuis ook lastiger voor hem maakt als hij (later) geen grenzen kan aanvaarden, dan moet dit toch lukken?

Reageer op artikel:
Consequent zijn: hoe houd je dat vol?
Sluiten