Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Nieuws 16 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Consumentenbond: ‘TikTok schendt privacyregels. Meld je aan voor een schadevergoeding’

Het mega populaire social medium TikTok is ondertussen niet meer weg te denken van menig telefoon. Niet alleen in Nederland zijn we gek op de grappige en opvallende video’s die we voorbij zien komen, maar over heel de wereld worden massaal filmpjes gedeeld en geliked. Ook door kinderen. En daar ligt nu net het probleem, aldus de Consumentenbond.

Het probleem ligt namelijk bij de privacyregels die kinderen moeten beschermen. De Consumentenbond is met Stichting Take Back Your Privacy een samenwerking begonnen om hier verandering in te brengen.

TikTok negeert privacyregels

TikTok negeert de privacyregels die kinderen moeten beschermen. Het bedrijf verzamelt privé-informatie zonder toestemming van ouders of verzorgers. Met die informatie verkopen ze voor honderden miljoenen euro’s aan advertenties. Zo hebben anderen toegang tot informatie over je kind. Dat laat de Consumentenbond weten. Samen met Stichting Take Back Your Privacy roepen ze ouders op om in actie te komen.

Het account veiliger instellen

Vanaf januari 2021 heeft TikTok standaardinstellingen voor kinderen t/m 17 jaar aangepast.  Gebruikte je kind daarvoor al? Kijk dan of het wel goed staat ingesteld in je app:

  • Accounts van kinderen van 13 t/m 15 jaar staan nu standaard op privé: alleen als je het toestaat kan iemand je volgen. Voor commentaar plaatsen bij je video’s zijn er voor 13- tot 15-jarigen alleen nog de opties ‘vrienden’ of ‘niemand’. Voor deze leeftijdsgroep staat de optie om je video’s aan anderen aan te bevelen nu standaard uit.
  • Duet en Stitch opties zijn alleen nog beschikbaar voor 16 jaar en ouder. Bij 16- en 17-jarigen is de standaardinstelling voor deze optie nu ‘vrienden’.
  • Video downloaden kan alleen nog als ze gemaakt zijn door 16-jarigen of ouder. Voor 16- en 17-jarigen staat downloads toestaan standaard uit.

TikTik is officieel te gebruiken vanaf 13 jaar. Voer je bij installatie van de app een jongere leeftijd in, dan word je geweigerd. Aangezien kinderen liegen over hun leeftijd, zitten er heel wat gebruikers op die jonger dan 13 jaar zijn. Kinderen hebben vaak weinig besef van wat ze allemaal met de wereld delen en wat voor gevolgen dat kan hebben.

Take Back Your Privacy

De Stichting Take Back Your Privacy wilt samen met de consumenten hier verandering in brengen: “Alleen samen kunnen we zorgen dat TikTok de privacy van kinderen niet meer schendt. Het bedrijf moet alle informatie verwijderen die onrechtmatig is verzameld en alle slachtoffers een schadevergoeding betalen. TikTok mag kinderen niet meer als product gebruiken.”

Aanmeldformulier

Het aanmeldformulier vind je hier. Daarbij is het goed om te weten dat:

  • Deelname is op basis van ‘no cure, no pay’. Het vergoedingspercentage is maximaal 25% inclusief btw van het voor jou behaalde resultaat. Als er geen resultaat wordt behaald, dan hoef je niets te betalen.
  • Je kunt alleen meedoen met de TikTok claim als je 18 jaar of ouder bent. Ben je jonger? Vraag dan je ouders of voogd om zich namens jou aan te melden.
  • Wanneer je meedoet met de TikTok claim verwerken de Consumentenbond en Stichting Take Back Your Privacy je persoonsgegevens, bijvoorbeeld om je aanmelding te registreren, om je op de hoogte te houden van de ontwikkelingen met betrekking tot de TikTok claim, om uitvoering te geven aan de overeenkomst die je met de Stichting sluit en om de actie te kunnen voeren. Jouw registratie wordt afgehandeld door Consumentenbond Claimservice. Meer informatie over de verwerking van jouw persoonsgegevens kun je lezen in onze Gezamenlijke Privacyverklaring.

Ook als je geen kinderen hebt of ze zitten niet op TikTok, kun je ons steunen via het aanmeldformulier.

Zo leer je jouw kind fake news herkennen op social media

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.