Lise Steegmans
Lise Steegmans School 24 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Moet een bezoek aan een crematorium een vaste excursie voor basisschoolleerlingen zijn?

Een bezoek aan een crematorium als vast onderdeel van het lesprogramma op basisscholen? Ja, zegt uitvaartonderneming Coöperatie DELA. Hierdoor wordt de dood beter bespreekbaar. Uit een eerste reeks proef-excursies van leerlingen uit groep zeven en acht is sprake van een groot succes.

Een ruime meerderheid (60 procent) van de Nederlanders vindt dat er meer met kinderen over de dood gepraat moet worden, blijkt uit recent onderzoek. Ook zegt meer dan de helft (53 procent) dat het omgaan met de dood onderdeel moet zijn van het onderwijs aan kinderen.

Crematorium excursie op de basisschool

Die resultaten zijn voor Coöperatie DELA reden genoeg om zich te buigen over excursies naar crematoria voor basisschoolleerlingen. Een aantal crematoria, waaronder in Uden, Venray en Heerhugowaard, neemt het voortouw in het gesprek over de dood.

Doodgewoon in de klas

Zo ontvingen medewerkers van crematorium De Waerdse Landen uit Heerhugowaard veertien docenten van de lokale Bavoschool in Ursem. Ze bereidden hen voor op het lesprogramma ‘Doodgewoon in de klas’ van museum Tot Zover. In dit lesprogramma is onder andere stilgestaan bij de geschiedenis van begraven en cremeren en de rituelen rondom doodgaan. Ook bezochten leerlingen van groep zeven en acht het crematorium voor een rondleiding. Door de open houding konden de leerlingen allerlei vragen stellen.

Scherpe randje

Zowel de crematoriummedewerkers als de leerkrachten kijken terug op een fijne samenwerking. Door deze positieve ervaring wordt dit een vast onderdeel van het onderwijsprogramma, heeft de Bavoschool laten weten. Directrice Saskia Kuin: “Met een trots gevoel kijk ik terug op deze leuke ochtend. Er was meer dan voldoende ruimte voor het stellen van vragen door de kinderen. Door het voordragen van gedichten en het beluisteren van zelfgekozen muziek is de dood beter bespreekbaar en minder geheimzinnig gemaakt. We hopen dat als de kinderen ooit afscheid moeten nemen van een dierbare, het scherpe randje van een bezoek aan het crematorium eraf is.”

Laagdrempelige manier

Het is niet voor het eerst dat het crematorium haar deuren openstelt voor een informatieve bijeenkomst die los staat van een overlijden. De Waerdse Landen organiseert vaker bijeenkomsten om mensen te informeren over het werk in het crematorium, waarmee ze hopen de dood op een laagdrempelige manier bespreekbaar te maken.

Locatiemanager Leonie Koole-Ros: “Het is mooi dat mensen ons pand bezoeken voor een rondleiding of een thema-avond, zonder dat het afscheid nemen van een dierbare centraal staat. Ik vind het heel goed dat we kinderen op een begrijpelijke manier kunnen vertellen wat er gebeurt als iemand overlijdt. Tijdens de rondleiding kunnen we hen laten zien hoe alles in zijn werk gaat. Op die manier kunnen ze er later thuis ook met hun ouders over verder praten en wordt het juist een ‘doodgewoon’ onderwerp.”

Koffertje troost

Nabestaanden die gebruik maken van de zogenaamde 24-uurskamers in het crematorium gaven bovendien aan behoefte te hebben aan kinderboeken over de dood en afscheid nemen. Want een overlijden, dat kan nogal moeilijk te begrijpen zijn. Zo begrijpen kinderen onder de vijf jaar nog niet wat de dood inhoudt. Pas tussen de leeftijd van vijf en negen jaar komt het besef dat de dood definitief is. Kinderboeken over de dood kunnen dan helpen bij het rouwproces.

Het crematorium in Heerhugowaard introduceerde daarom ‘Het Koffertje Troost’, met met daarin geschikte boeken voor kinderen in verschillende leeftijden. De koffer werd ook gebruikt in het lesprogramma voor de basisschoolleerlingen. Je kunt hier meer lezen over kinderboeken over de dood.

Het proces van rouwen: 5 x mooie kinderboeken over de dood

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.