Redactie
Redactie Geld 22 mrt 2021
Leestijd: 4 minuten

De portemonnee van Sabine: ‘Ik hoop mijn kids op hun 18e een mooi bedrag te schenken, zoals mijn moeder ook deed.’

Waar doet ze het toch van? Die moeder met vier kinderen die altijd merkkleding dragen. Of die alleenstaande moeder die toch iedere maand de eindjes aan elkaar weet te knopen. Het is een vraag die we onszelf regelmatig stellen. In deze rubriek krijgen we eindelijk de kans om ongegeneerd mee te kijken op de bankrekening van andere moeders. Deze week de portemonnee van Sabine.

portemonnee sabine
Bron: J/M ouders

Hoe veel geef je uit aan boodschappen?

“Wij geven zo’n 600 euro uit aan boodschappen elke maand. Het is best gek, want ik let best op mijn centen, maar bij het boodschappen laat ik dat een beetje varen. We eten bijvoorbeeld altijd waar we zin in hebben en letten niet echt op aanbiedingen. Ook ga ik gewoon naar de dichtstbijzijnde supermarkt, en niet naar de goedkoopste. En we zijn echte bourgondiërs, we houden van lekkere hapjes en biertjes, en besparen daar niet op.”

Hoe veel geld geef je uit aan (kinder) kleding?

“Mijn vriend koopt al helemaal amper kleding en ik ook zelden. Hoe ouder ik wordt, hoe minder belangrijk ik het ga vinden om nieuwe kleding te hebben. Ik vind het tegenwoordig wel leuk om echt van die Kringloop en vintage pareltjes te scoren. Voor de kinderen koop ik wel vaker iets, maar vooral bij winkels als de H&M en de Zara. Ik denk dat we alles bij elkaar zo’n 150 euro gemiddeld per maand kwijt zijn.”

Hoe veel geef je uit aan uitjes?

“Momenteel natuurlijk niet zoveel, maar daarvoor eigenlijk ook al niet zo. Wij kunnen echt genieten van het stadsleven dus onze uitjes bestaan vooral uit banjeren door de stad, stoppen bij de speeltuin en een koffietje voor papa en mama. Sinds kort wil Storm een babyccino en ik kan er nog steeds niet over uit hoe schattig dat is.

Samen op date of zo doen we eigenlijk veel te weinig. Van tevoren dachten we echt: wij worden niet zo’n koppel die na kinderen geen tijd meer heeft voor elkaar, haha. We were wrong. Eén keer in de twee maanden is ons minimum. Goede vrienden van ons passen dan op de kinderen. Wij hebben beloofd het terug te doen als zij kinderen krijgen haha.”

Hoe veel geld geef je uit aan speelgoed?

“We geven eigenlijk alleen speelgoed met de verjaardagen en Sinterklaas. Verder gaan we naar de bieb voor boekjes en naar de speelotheek, waar je speelgoed voor drie weken kunt lenen. Dat vind ik echt fantastisch. Je betaalt voor een heel jaar nog niet eens twintig euro, en de kinderen kunnen veel uitproberen.”

Wat is het duurste dat je voor je kinderen hebt gekocht?

“Even nadenken hoor… Behalve de spullen in hun kamertjes (zoals de bedden), is dat denk ik het Ikea keukentje. We hebben dat geverfd zodat het op onze echte keuken lijkt en hebben er kinderkeukengerei en nepgroentes en zo voor gekocht. Dus kostte dat alles bij elkaar wel meer dan 100 euro. Maar omdat ze hier allebei voor – hopelijk – vele jaren mee kunnen spelen, vonden we het dat wel waard.”

Hoe veel spaargeld heb je?

“Er staat nu 15.000 euro op mijn spaarrekening. Samen met mijn vriend heb ik nog een spaarpotje van 5.000 euro. Dat is voor onvoorziene uitgaven zoals een wasmachine die stuk gaat. Of als we in december opeens meer boodschappen moeten doen voor de kerstdagen, halen we daar ook wel eens wat af. Vervolgens zorgen we we de volgende maanden weer dat er zo snel mogelijk weer 5.000 euro in dat spaarpotje zit.”

De portemonnee van Lola: ‘Ik zet per kind iedere maand 50 euro apart voor kleding en ik probeer het daarmee te redden.’

Wat is jouw beste spaartip?

“Overzicht! Ik ga niet zo ver dat ik budgetten op stel voor kleding en zo, maar ik heb een budget planner, waar ik mijn spaardoelen in opschrijf en bijhoud hoeveel er binnenkomt en uitgaat. Toen ik jong was, kwam ik altijd geld te kort en durfde ik eigenlijk niet op mijn bankrekening te kijken. Naar die situatie wil ik nooit meer terug, dat zorgt voor zoveel onrust in je hoofd.

En een automatische afschrijving naar de spaarrekening. Die tip heb ik ooit op internet gelezen, en die werkt als een trein. Door het overzicht weet ik precies hoeveel ik kan sparen, en dat wordt automatisch overgemaakt nadat ik mijn salaris heb gehad.”

Spaar je voor je kinderen?

“Zeker, elke maand stort ik 25 euro naar hun eigen spaarrekening. Ik zit te twijfelen of ik op een gegeven moment niet ook een bedrag elke maand zal gaan beleggen. Mijn moeder heeft dit ook gedaan.

We waren niet rijk thuis en ik heb vanaf jongs af aan bijbaantjes gehad. Ik moest altijd werken voor wat ik wilde. Maar toen mijn broer en ik volwassen waren, had mijn moeder als verrassing duizenden euro’s voor ons belegd en gespaard. Dit heeft ons zeker geholpen met het kopen van ons eerste huis. Ik wil voor mijn kinderen hetzelfde kunnen doen.”

Grootste financiële meevaller of tegenvaller?

“Dat is alweer een tijdje geleden, maar toen we gingen verhuizen en honderden euro’s aan huurtoeslag moesten terugbetalen. Ik vind dat nog steeds zo’n raar systeem. We gingen in oktober verhuizen en moesten toen opeens van januari tot oktober de huurtoeslag terugbetalen.”

De portemonnee van Julia: ‘Ik vind het absurd om €50,- voor een truitje te betalen voor een kind.’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.