Laura Saija
Laura Saija Geld 1 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

De portemonnee van Tessa (34): ‘Ik ben gestopt met werken om voor de kinderen te zorgen’

Hoe gaat ze met haar portemonnee om? Die moeder met vier kinderen die altijd merkkleding dragen. Of die alleenstaande moeder die toch iedere maand de eindjes aan elkaar weet te knopen. Het is een vraag die we onszelf regelmatig stellen. In deze rubriek krijgen we eindelijk de kans om ongegeneerd mee te kijken op de bankrekening van andere moeders.

Deze week de portemonnee van Tessa.

Hoeveel geld geef je uit aan boodschappen?

“Aan boodschappen geef ik ongeveer 500 euro per maand uit. Dit is wel elke maand lastig en soms ga ik daar overheen. Meestal koop ik huismerken en eens per week ga ik naar de markt. Ik ben vorig jaar gestopt met werken om voor de kinderen te zorgen. Daarvoor werkte ik drie dagen per week in het onderwijs. Het was een weloverwogen keuze omdat een deel van ons gezamenlijke inkomen wegviel. We redden het prima, maar we houden wel vaker de hand op de knip.”

Hoe veel geld geef je uit aan (kinder) kleding?

“Aan kinderkleding geef ik niet zoveel geld meer uit. Toen ik zelf nog een inkomen had, vond ik het leuker om te shoppen voor de jongens. Nu voelt het toch anders, want ik weet dat we het niet kunnen missen. Ze krijgen alleen het hoognodige en ik koop ook veel op Vinted.”

Hoe veel geef je uit aan uitjes?

“Al met al zijn we ongeveer 350 euro kwijt aan uitjes per maand. Dan tel ik ook mee dat we bijvoorbeeld even naar het strand gaan en na afloop een taartje eten in een strandtent. Ook laat ik eens in de twee weken mijn nagels doen. Dat reken ik ook mee, want voor mij is dat een uitje. De uitjes zijn niet altijd als gezin, we gaan ook wel eens afzonderlijk van elkaar iets doen met vrienden. Omdat we nu een gezamenlijk inkomen hebben, zorgen we dat dit ongeveer gelijk verdeeld is qua kosten. Het is dus niet zo dat Bas drie keer met vrienden gaat stappen en dat ik aan het eind van de maand niets meer met een vriendin kan doen.”

Hoe veel geld geef je uit aan speelgoed?

“Speelgoed kopen we alleen met verjaardagen en Sinterklaas. Wel geef ik maandelijks geld uit aan knutselspullen, zoals stickers en kleurboeken. Dat zal niet meer zijn dan 15 euro per maand. Op onze bankrekening hebben we een apart spaarpotje voor cadeaus voor verjaardagen en feestdagen. Daar storten we elke maand 50 euro op. De jongens zijn namelijk allebei in april jarig en zo hebben we altijd genoeg om een leuk cadeau te kopen.”

Wat is het duurste dat je voor je kinderen hebt gekocht?

“De kinderen hebben allebei een eigen iPad. Die nemen we mee in de auto op vakantie en dan kunnen ze zelf kijken wat ze ermee doen. Ook mogen ze dagelijks een uurtje op de iPad. De iPads waren 430 euro per stuk en daaromheen zit een beschermende kinderhoes van 25 euro per stuk.”

Hoe veel spaargeld heb je?

“Omdat we afhankelijk zijn van één inkomen hebben we een goede buffer. Ik had eens uitgerekend bij het Nibud wat onze buffer moest zijn en ik schrok van het bedrag. Dat bedrag kwam boven de 20.000 euro uit. We hebben nu ongeveer 15.000 euro op onze spaarrekening en dat is voor mijn gevoel genoeg.”

Wat is jouw beste spaartip?

“Zo zuinig mogelijk leven. Tijdens de lockdowns afgelopen jaren ben ik erachter gekomen dat je niet altijd naar de winkel hoeft en je portemonnee moet trekken. Een kapotte broek van de jongens valt vaak goed te repareren met een patch. Ook koop ik veel vaker tweedehands kleding en spullen.”

Spaar je voor je kinderen?

“We sparen niet specifiek voor de kinderen. Al het spaargeld gaat gewoon op één rekening. Het is op dit moment niet haalbaar om ook nog voor de kinderen te sparen.”

Grootste financiële meevaller of tegenvaller?

“Eigenlijk vind ik elke uitgave voor het huis een financiële tegenvaller. Met een koophuis heb je altijd wel iets dat opgeknapt of vervangen moet worden. Maandelijks loop ik wel tegen een opknapbeurt in huis aan. Gelukkig heb ik nu wel veel tijd om dingen zelf te doen nu ik geen baan meer heb.”

De portemonnee van Marloes: ‘Voor verjaardagen houden we maximaal 200 euro aan’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.