Laura Saija
Laura Saija Geld 10 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

De spaarrekening van Ilse (36): ‘Door mijn scheiding ben ik heel anders tegen geld aan gaan kijken’

Waar doet ze het toch van? Die moeder met vier kinderen die altijd merkkleding dragen. Of die alleenstaande moeder die toch iedere maand de eindjes aan elkaar weet te knopen. Het is een vraag die we onszelf regelmatig stellen. In deze rubriek krijgen we eindelijk de kans om ongegeneerd mee te kijken op de spaarrekening van andere moeders. Elke week spreken we met een andere moeder, deze week is Ilse aan het woord.

Ilse (36) is sinds een twee jaar alleenstaande moeder van James (7) en Fie (5). Samen met haar kinderen woont ze in een koophuis.

Functie: Fotografe
Netto salaris: 2.400 euro

Wat staat er op je spaarrekening?

“Momenteel staat er 6.000 euro op mijn spaarrekening.”

Ben je daar blij mee?

“Natuurlijk zou ik willen dat het meer is, maar ik ben blij dat ik het heb. Ook ben ik trots dat ik dit bedrag als buffer heb als alleenstaande moeder. Ik ben nooit bang voor onverwachte kosten. Wel hoop ik dat ik in de toekomst financieel wat meer ruimte krijg, zodat we ook eens op vakantie kunnen naar het buitenland.”

Hoeveel spaar je per maand?

“Per maand spaar ik 200 euro, maar ik spaar niet alleen maandelijks. Elk extraatje gaat naar mijn spaarrekening. Als ik vakantiegeld krijg, stort ik het meteen op mijn spaarrekening. Ook geld dat ik terug krijg van de belasting spaar ik op. Laatst kreeg ik van mijn ouders 500 euro voor kerst. Ook dit stort ik meteen op mijn spaarrekening.”

Heb je altijd goed kunnen sparen?

“Nee, voor mijn scheiding was ik hier veel minder mee bezig. Ik was altijd financieel gezien de minst verantwoorde. Het liefst maakte ik mijn maandsalaris meteen op aan onzinnige dingen, zoals te veel kleding. Door mijn scheiding ben ik heel anders tegen geld aan gaan kijken en zag ik de noodzaak van een financiële buffer in.”

Wat zou je nog aan je financiële situatie willen verbeteren?

“Mijn doel is om 15.000 euro op mijn spaarrekening te hebben staan. De financiële druk wordt dan veel minder. Ook omdat ik een koophuis bezit, wil ik financieel wat achter de hand hebben. Het moet nooit zover komen dat ik het huis moet verkopen, omdat ik het financieel niet kan onderhouden. Dan maar een aantal zomers niet op vakantie.”

Wat is je beste spaartip?

“Ik denk dat überhaupt beginnen met sparen voor iedereen de eerste stap is. Ook als het minder is dan het bedrag waar je op hoopt, alle beetjes helpen. Ja, ook die 50 euro per maand. En daarnaast zou ik aan mensen die een buffer op willen bouwen adviseren om een paar jaar niet op dure vakanties te gaan. Je kunt je buffer het best opbouwen met grote bedragen die binnenkomen.”

De portemonnee van Lianne: ‘We hebben geen huur- of hypotheekkosten’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.