Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Gezondheid 8 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Grappige genetische herkenning: deze 5 dingen erft je kind van jou of je partner

Laten we voorop stellen dat elk kind uniek is. Geen enkel kind is precies zoals die van jou; zelfs jij niet toen je klein was. Je kind bezit unieke uiterlijkheden en heeft een net zo’n uniek karakter. Toch is er altijd sprake van genetische herkenning tussen ouders en kind.

Hoe begint het allemaal? En zijn er ook grappige genetische gelijkenissen waar we niet meteen stil bij staan? Jazeker!

Hoe jouw kind genetisch opgebouwd is

Het begin van elk kind: een spermacel en een eicel die samen versmelten. Helemaal in het begin zijn het dus twee cellen, maar deze vermenigvuldigen zich tot triljoenen cellen, tot er uiteindelijk een compleet volgroeide baby wordt geboren.

Baby’s erven van beide ouders 23 chromosomen, wat dus een totaal maakt van 46. Eén van die 23 paar chromosomen bepaalt bijvoorbeeld het geslacht van je kind. Maar ook andere karakteristieken worden vastgelegd zodra de cellen van jou en je partner versmelten. In elk chromosomenpaar is er één chromosoom dominant, en de ander recessief. Welke dat bij jouw kind zal zijn, weet je nooit van tevoren, en deze samenstelling maakt een unieke combinatie van genen!

Wat je waarschijnlijk al wel weet, is dat haar- en oogkleur erfelijk zijn. Hetzelfde geldt voor de lengte en postuur van je kind.
Als jij en je partner allebei blauwe ogen hebben, is de kans zeer groot dat jullie kind dit ook zal hebben. Heeft de een bruine en de ander blauwe ogen? Dan zal er één kleur dominant zijn, en de ander recessief.

In dit artikel kan je zelf makkelijk berekenen op welke oogkleur jouw kind het meeste kans heeft.

Maar wist je dat de volgende karakteristieken ook erfelijk zijn?

1. Gezichtsuitdrukkingen

Het is makkelijk om aan te nemen dat gedragingen en gezichtsuitdrukkingen overgenomen worden door kinderen door het te kopiëren van hun ouders. Een meer recent onderzoek toonde heel iets anders aan. Familieleden die elkaar nog nooit hadden gezien, of door bijvoorbeeld blindheid elkaar niet konden waarnemen, vertoonden zelfs in bepaalde mate dezelfde gezichtsuitdrukkingen! Dit ligt dus al deels vast in het DNA!

2. Kuiltjes

Hoewel veel onderzoekers het maar niet eens kunnen worden over de genetische kracht van het hebben van kuiltjes in wangen of kin, lijken dit toch zeer sterke gezichtskenmerken die bij veel verschillende generaties in dezelfde families wordt gezien. De kans lijkt toch zeer groot, dat als jij en/of je partner kuiltjes hebben, dit het gezicht van jullie kind waarschijnlijk ook zal sieren!

3. Haarverlies

Niet alleen haarkleur en dikte wordt bepaald door de mix van chromosomen van de ouders, maar ook op welke leeftijd iemand zijn haar kwijtraakt, of grijs wordt. Hormonen hebben hier een grote invloed op, maar genetica dus ook! Is jouw vader op jonge leeftijd kaal geworden? Of heeft je moeder al heel lang grijs haar? Dan is de kans aanwezig dat dit ook jouw lot zal zijn.

Lees ook: Is autisme erfelijk? Dit en nog 9 andere belangrijke vragen over autisme beantwoordt

4. Persoonlijkheid

Hoe jouw persoonlijkheid zal zijn, wordt ook grotendeels beïnvloed door jouw omgeving. Maar onderzoekers zijn het er nu over eens dat de bepaling van de ‘big five’ persoonlijkheidskenmerken ook genetisch doorgegeven kan worden. Die vijf kenmerken zijn: extravert zijn, neurotisch zijn, bewustzijn, het openstaan voor nieuwe ervaringen en of mensen in essentie aardig of aangenaam overkomen.

5. Tweelingen

Tweelingen kunnen erfelijk zijn. Dan hebben we het wel specifiek over twee-eiige tweelingen. Eeneiige tweelingen worden geboren uit één bevruchte eicel, die zich splitst in twee embryo’s. Er wordt aangenomen dat dit proces stomtoevallig plaatsvindt. Maar twee-eiige tweelingen kunnen in families voorkomen. Hierbij produceert een vrouw niet één rijpe eicel per maand, maar twee of meer. De tweeling kan dus zowel uit jongens als meisjes bestaan.
Mannen hebben op dit proces geen invloed. Maar als hij zelf uit een familie komt met twee-eiige tweelingen, kan hij dit wel doorgeven aan een dochter. Dan slaat het een generatie over.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.