Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Ouders 25 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Dilemma: ‘Mijn dochter (10) wil alleen fietsen, maar ze moet langs een paar gevaarlijke verkeerssituaties’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over opvoeden, ouderschap, de ontwikkeling van kinderen en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Deze week legt Jennifer (37) haar dilemma voor: “Mijn dochter van tien jaar wil graag alleen naar haar vriendin fietsen. Maar zij woont aan de andere kant van de stad en mijn dochter moet een gevaarlijk kruispunt én het spoor over om daar te komen. Wanneer geef ik haar dit vertrouwen zonder constant bezorgd te zijn?”

“Mijn dochter van tien jaar kan zich prima redden. Ze is onze oudste en best wel verantwoordelijk. Ze fiets alleen naar school ‘s morgens, maar dan fiets ik er wel achter met haar jongere zusje. Het is een veilige weg en we hebben het zo vaak gefietst, dat ik er vertrouwen in heb dat ze veilig aankomt op school. Wanneer ik met haar zusje op school aankom, werp ik altijd even een blik in de klas van mijn oudste om te checken of ze er is en dan ga ik naar mijn werk.

Ook naar haar sportvereniging fietst ze alleen en halverwege haakt haar vriendin aan. Die vereniging is in de buurt en zolang het licht is buiten, maar ze van ons alleen daarnaartoe fietsen. En ook weer alleen naar huis. Nu het sneller donker wordt, komen we haar liever halen en dat vindt ze gelukkig helemaal niet erg.

Dilemma: alleen naar haar vriendin fietsen langs gevaarlijke verkeerssituaties

Wel kwam laatst de vraag of ze alleen naar haar vriendin toe mag fietsen. Dit vind ik een lastige. Die vriendin woont namelijk aan de andere kant van de stad. Om daar te komen moet ze eerst een druk kruispunt over. Hoewel er stoplichten zijn, is het daar echt opletten geblazen. Met groen licht mogen fietsers gaan, maar als je linksaf moet slaan dan moet je echt goed opletten. De auto’s van die kant krijgen namelijk ook groen en rijden daar best hard. Ze weet dit en ik weet dat zij goed oplet, maar dan heb je ook nog de andere weggebruikers die niet altijd even goed opletten. Ik heb daar al zo vaak gezien dat er op het laatste moment geremd moet worden, omdat het kruispunt niet begrepen wordt… Of omdat mensen gewoon niet opletten en op hun telefoon zitten.

Vervolgens moet ze het spoor over. Ook daar zijn de seinen en is er een slagboom, maar toch. Ik vind het een eng punt en hoe verantwoordelijk ze ook is, ze is pas tien jaar. Kan ik haar dat vertrouwen al geven? Wil ik het zelf al loslaten? Ik kan niet voor de eeuwigheid achter m’n kind aan blijven fietsen, maar dit is wel next level… Het liefst fiets ik dus nog even met haar mee, maar aan de andere kant wil ik haar het vertrouwen geven dat ze dit alleen kan.

Dilemma: ‘Moet ik een kind van 5 geld geven voor haar verjaardag als haar ouders dat als cadeautip geven?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.