Mirthe Diemel
Mirthe Diemel Persoonlijke verhalen 22 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Moet ik een kind van 5 geld geven voor haar verjaardag als haar ouders dat als cadeautip geven?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over opvoeden, ouderschap, de ontwikkeling van kinderen en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten.  Deze week: Angelique (45), die het belachelijk vindt om haar 5-jarige buurmeisje geld te geven voor haar verjaardag – voor een iPad nota bene.

“Ach, kinderverjaardagen. Ik vind dat een moeilijk iets. Wat heet: ik vind gewone verjaardagen al ingewikkeld. Wat geef je aan iemand – wordt het de zoveelste douchegel of fles wijn – en als je geld heeft hoeveel geef je dan? Lange tijd gaven mijn vriendinnen en ik elkaar steevast een tientje – of we kochten gezamenlijk een groter cadeau en legden allemaal maximaal 10 euro in.

Dilemma: ‘Geld als cadeau voor kind?’

Maar de inflatie slaat ook toe op kinderverjaardagen, want waar ik vroeger een paar euro uitgaf aan een set kleurpotloden of een raceautootje, komen nu de duurste cadeaus voorbij. Bij voorkeur op van die digitale lijstjes, waar je een wachtwoord invult om de cadeaulijst in te zien – en maar hopen dat de goedkoopste cadeaus niet zijn weggestreept en er een of andere dure step overblijft. Want dat is het vaak met die lijstjes; de grootste racebanen, autosets, skeelers staan erop – ik zag zelfs een keer een loopfiets van 250 euro ertussen staan. Dat vind ik een vrij dure aangelegenheid voor twee uurtjes doorbrengen op een kinderverjaardag met een glas lauwe cola en een bakje chips – wie koopt dat nou?

iPad

Maar goed, nu heb ik dus iets anders, want binnenkort is het dochtertje van onze buren jarig. Toen ik haar moeder appte om te vragen naar eventuele cadeauwensen, kwam het: haar dochtertje ‘spaarde’ voor een eigen iPad. Nou moet ik zeggen dat ik het al minder leuk vind om een kind geld te geven, maar sparen voor een iPad op je vijfde? Iets zegt me dat het niet de wens van dat meisje is, maar van haar ouders. Het valt me daarbij ook op dat ze niet zoveel speelgoed voor hun dochtertje hebben – naar eigen zeggen omdat ze haar niet te veel willen verwennen. Maar goed, valt een peperdure iPad ook niet onder die categorie? En wat is er mis met een puzzel, boek, bal of pop?

Statement

Laatst ging ik er even heen met wat oud speelgoed van mijn eigen dochter, die een paar jaar ouder is dan ons buurmeisje. Het was speelgoed waar ze te groot voor was geworden en ons buurmeisje was er dolgelukkig mee. Dat sterkt mijn gevoel dat ik het onzin vind om geld te geven aan een dure tablet – ik heb zelf ook kinderen en nooit zoiets gevraagd of gedaan.
Uit een soort recalcitrantie heb ik daarom de hele winkel leeg gekocht met allerlei kleine speelgoedjes, waarvan ik wéét dat kinderen het leuk vinden, en ingepakt voor haar verjaardag. Maar nu ben ik toch aan het twijfelen geslagen. Maak ik niet te veel een statement als ik met die zak cadeautjes aankom? Wat als ze het niet waarderen? Moet ik dan maar toch geld geven, ook al gaat het tegen mijn principes in? Ik vind het een lastig dilemma.”

Dilemma: ‘Laat ik mijn zoon (11) te laat komen op school of blijf ik alles voor hem doen?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.