Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijke verhalen 14 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Bij zijn vriendje mag mijn zoon de hele dag achter een beeldscherm, moet ik die ouders erop aanspreken?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over opvoeden, ouderschap, de ontwikkeling van kinderen en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Deze week legt Merel (35) haar dilemma voor: “Mijn zoon komt regelmatig over de vloer bij een vriendje. Wij kennen de ouders ook en hij blijft er ook vaak logeren of ze nemen hem mee om wat leuks te gaan doen, maar als hij daar speelt, dan zitten de jongens de hele dag achter een beeldscherm en dat wil ik voor mijn zoon liever niet. Moet ik ze erop aanspreken?”

“Al sinds de kleuterklas trekken mijn zoon en zijn vriendje met elkaar op. Sindsdien zijn het de beste vrienden, ook al verschillen ze best veel van elkaar. Zo is mijn zoon een doener en zijn vriendje meer een dromer. De een is het liefst buiten en de ander brengt het liefst binnen door op de bank. En zo kan ik nog wel even doorgaan met verschillen. Toch kunnen ze het nog steeds heel goed met elkaar vinden. Ze zoeken elkaar dan ook dagelijks wel op.

Ook zitten ze bij elkaar in de klas. Het gebeurt dan ook heel vaak dat ze bij elkaar willen spelen. Alhoewel, spelen… Ze zijn tien jaar en brengen hun tijd het liefste door achter een beeldscherm. Of dat nu een tablet, de televisie of een spelcomputer is, dat maakt ze niet zoveel uit. Zijn ze bij ons, dan mogen ze een uurtje achter een beeldscherm en daarna moeten ze iets anders gaan doen. Lekker naar buiten bijvoorbeeld.

Middagen achter elkaar op een beeldscherm

Maar spelen ze bij het vriendje, dan zitten de gerust de hele middag achter een beeldscherm. Als dat nou af en toe zo zou zijn, dan vond ik het niet zo erg. Alleen brengen ze ondertussen de meeste tijd daar door, zodat ze lekker kunnen gamen of Netflixen. Soms zit mijn zoon dus middagen achter elkaar achter een beeldscherm, terwijl ik dat helemaal niet goedkeur. Ik spoor ze regelmatig aan om ook bij ons te komen spelen, maar vaak willen ze dat niet.

Ik heb het al eens voorzichtig benoemd tegen zijn ouders, maar ik kan natuurlijk niet de regels gaan veranderen daar. Zij vinden het geen probleem dat hun kinderen zo vaak en zo lang televisie kijken. Eerlijk gezegd denk ik ook dat ze het wel lekker rustig vinden, want dan kunnen ze nog even werken thuis, maar ik zit ermee. Bovendien wordt mijn zoon opstandig van al die filmpjes die ze kijken en ik heb geen zicht op wat er gekeken wordt. Nu weet ik dus niet wat ik moet doen.

Het lijkt me een beetje ver gaan om hem te verbieden om bij zijn beste vriend te spelen en ik weet ook dat mijn zoontje echt wel eens voorstelt om lekker buiten te gaan voetballen, want dat doet hij heel graag, maar zodra er dan een tablet tevoorschijn gehaald wordt… Tja, dan trekt dat hem ook aan en verdwijnen ze toch weer achter dat beeldscherm.”

Dilemma: ‘Mijn jongste dochter wil een tatoeage, moet ik dat toelaten?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.