Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Persoonlijke verhalen 17 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Dilemma: ‘Moet ik het buitenbeentje van de klas uitnodigen op het feestje van mijn zoon?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Samira (36) haar dilemma voor: “Moet ik het buitenbeentje van de klas uitnodigen op het feestje van mijn zoon?”

“Mijn zoon is 7 jaar en zit in groep 4. Hij heeft het erg naar zijn zin, waar ik enorm blij mee ben. Hij doet het goed en heeft genoeg leuke vriendjes. Binnenkort is hij jarig en uiteraard hoort daar een kinderfeestje bij. Hij weet al precies wie hij wil uitnodigen, maar ook wie niet. En dat is Tom, het buitenbeentje van de klas.

Apart jongetje

Ik weet dat hij niet helemaal bij de groep hoort, omdat ik dat zie als ik overblijfmoeder of voorleesmoeder ben. Hij is vaak alleen en je merkt dat de andere kinderen hem niet leuk vinden. Hij is ook een beetje een apart jongetje, doet soms ook echt gemeen tegen andere kinderen. Hij scheldt zelfs af en toe en zegt soms rare dingen.

Nu denk je misschien dat dat komt omdat anderen begonnen met onaardig tegen hem doen of hem pestten, maar dat is niet helemaal waar. Ik weet uit eigen ervaring dat hij vaak degene is die begint, dat was al zo toen hij net in deze klas kwam, een jaar geleden. Hij is gewoon een apart jongetje, ik kan het niet anders zeggen.

Zielig

Maar nu vind ik het ook wel weer zielig als hij als enige jongen uit de klas niet op het feestje van mijn zoontje mag komen. Dat gun je natuurlijk niemand. Maar ik weet ook dat als hij wel komt, hij wel een groot aandeel heeft in de sfeer op zo’n feestje, en daar zit ik eigenlijk ook niet op te wachten. Alleen al de gedachte dat ik elke keer moet bemiddelen tussen kinderen, vind ik vermoeiend.

Mijn man is niet zo moeilijk en zegt dat als onze zoon hem er niet bij wil hebben, het wat hem betreft ook niet hoeft. Maar ik voel me er toch niet helemaal goed bij, expres iemand buitensluiten sta ik eigenlijk niet achter. Maar ik wil ook dat mijn zoon een leuk feestje krijgt. Dus zal ik Tom, het buitenbeentje van de klas, wel of niet uitnodigen voor zijn feestje? Alle tips zijn welkom!”

Claudia: ‘Mijn dochter (10) wordt buitengesloten door haar vriendinnen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.