Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Ouderschap 18 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Opgebiecht… De kinderbijslag gebruik ik voor mezelf  

In de rubriek Opgebiecht… komt er elke week een moeder of vader aan het woord met iets wat zij willen opbiechten. Of ze nou iets is over vroeger, over hun kind of over het ouderschap. Deze ouders hebben allemaal iets met elkaar gemeen en dat is dat ze iets willen opbiechten.

Deze week spreken we met Ilona (40). Ilona* gebruikt de kinderbijslag voor zichzelf. 

“Ik ben er niet trots op, maar ik doe het toch. Ik gebruik de kinderbijslag die ik voor mijn twee kinderen van zestien en vijftien krijg, voor mijzelf. Vroeger hield ik het geld altijd netjes apart en wanneer zij kleding of iets anders nodig hadden, gebruikte ik de kinderbijslag daarvoor. Sinds een jaar is dat anders.

Bijbaantjes

Mijn zoons hebben namelijk een bijbaantje. De één heeft een krantenwijk en de ander werkt in de keuken als afwasser. Zij verdienen hun eigen geld en kunnen van hun eigen geld kleding kopen. Zij weten niet eens van het bestaan van kinderbijslag, dus ik heb ze gezegd dat ze nu van hun eigen geld kleding moeten kopen. 

Bewuster van geld

Op die manier worden ze bewuster van geld en wat ze kunnen kopen of niet. De jongste had laatst in een maand 200 euro verdiend. Trots dat hij was. Hij vertelde mij dat hij van de helft leuke kleding ging kopen, maar dat hij niet alles direct op wilde maken. Daarvoor had hij te hard gewerkt. De andere helft ging dus netjes op zijn spaarrekening. 

Veel geld over

Wanneer ik kinderbijslag krijg, elke drie maanden dus, hou ik dat bedrag apart voor mezelf. Hiermee doe ik leuke dingen. Zo ga ik naar de schoonheidsspecialiste, koop ik een nieuwe outfit en neem ik mezelf mee naar mijn favoriete restaurant. Ik geniet hier zo van. 

Geen geld voor leuke dingen

Zonder de kinderbijslag zou ik geen geld overhebben voor leuke dingen. Ik heb als alleenstaande moeder elke maand veel uitgaves en ik kom iedere maand maar net rond. Ik heb dan wel een spaarrekening met een paar duizend euro erop, maar dat mag ik van mezelf alleen aanraken als er iets kapot is in huis of wanneer er iets is met de auto. Niet voor leuke dingen dus. Dankzij de kinderbijslag kan ik toch wat leuks doen en daar ben ik maar wat blij mee.”

* Om privacy redenen is er een schuilnaam gebruikt. De echte naam is bekend bij de redactie.

Opgebiecht… Ik kan niet wachten totdat mijn zoon het huis uitgaat 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.