Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Ouderschap 31 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Opgebiecht… Ik kan niet wachten totdat mijn zoon het huis uitgaat 

In de rubriek Opgebiecht… komt er elke week een moeder of vader aan het woord met iets wat zij willen opbiechten. Of ze nou iets is over vroeger, over hun kind of over het ouderschap. Deze ouders hebben allemaal iets met elkaar gemeen en dat is dat ze iets willen opbiechten.

Deze week spreken we met Anne (45). Anne kan niet wachten tot haar zoon het huis uitgaat.

“De eerste tien jaar van zijn leven was mijn zoon Donny een schat. Hij was lief, betrouwbaar en deed alles voor mij en zijn zusje. Toen hij tien was, merkte ik dat zijn gedrag ging veranderen. Hij werd een tikkeltje bijdehand en ging steeds vaker tegen mij in. Dit was ik niet van hem gewend. Ik wist dat kinderen bij het ouder worden ook meer een eigen mening gingen vormen, dus ik probeerde er niet te veel aandacht aan te geven. 

Doorgeslagen puber

Vanaf zijn dertiende werd hij heel opstandig, een echte puber. Ik hoopte dat het snel overging, maar helaas gebeurde dat niet. Hij begon met roken, ging wanneer ik aan het werk was, in de stad hangen met zijn vrienden. Hij vernielde dingen, deed regelmatig aan winkeldiefstal en ook had zijn vriendengroep geregeld ruzie met een andere groep jongens. Het gaf me veel stress. 

Werd erger 

Inmiddels is Donny zeventien en doet hij wat hij wil. Hij luistert totaal niet naar mij. Ook naar zijn vader, waarvan ik al tien jaar ben gescheiden, luistert hij niet. Zijn wil is wet. Of ik hem nu huisarrest geef of niet, het interesseert hem niet. Hij klimt gewoon uit het raam, als hij naar buiten wil. Zijn gedrag geeft zoveel onrust in ons huis, ik word er niet goed van. 

Ruzie met dochter

Niet alleen ik word onrustig van het gedrag van mijn zoon, ook mijn dochter van vijftien heeft veel last van haar broer. Hij maakt vaak ruzie met haar of maakt dingen van haar kapot. Het is echt niet leuk en ze vindt het maar niets, zo’n broer in huis. Ik kan haar alleen maar gelijk geven, want ik ervaar al jaren hetzelfde. 

Huis uitgaan

Over negen maanden is Donny achttien en hij heeft altijd gezegd dat hij op zijn achttiende verjaardag het huis uitgaat. Volgens Donny heeft hij zelfs al een plek geregeld. Waar het is, weet ik niet. Ik hoop van harte dat het hem lukt. Sterker nog: ik ben de dagen aan het aftellen. Ik kan niet wachten totdat mijn zoon het huis uitgaat. Vanaf dan hebben we eindelijk weer rust, dat kan niet anders. Geen ruzies, geen vernielingen in huis en geen gescheld meer. Het lijkt me heerlijk.”

Had ik maar nooit… ‘De beslissing genomen om met mijn puber naar het buitenland te vertrekken’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.