Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Ouderschap 13 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Dilemma: ’Moet ik een deel van het salaris van mijn dochter (16) inhouden?’ 

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Pauline (44) haar dilemma voor: “Moet ik een deel van het salaris van mijn dochter (16) inhouden?”

Mijn dochter Eline werkt sinds de zomer in een bakkerij. Iedere zaterdag staat ze vroeg op om daar te werken. Ik ben ontzettend trots dat ze dit doet en er ook veel plezier in heeft. Wat mij alleen wel verbaasd is, hoe snel ze haar geld er doorheen jaagt. Krijgt ze op vrijdag haar salaris? Dan is het maandag alweer op. Ik vraag me dan ook af of ik niet een deel van het salaris van mijn dochter moet inhouden.

Salaris van dochter inhouden

Ik vind het zonde dat ze het geld waar ze hard voor werkt er zo doorheen jaagt. Ze koopt nieuwe kleding, nieuwe schoenen, wat make-up, gaat lunchen met een vriendin en het is op. Sparen doet ze totaal niet. De overige drie weken van de maand komt ze bij mij om geld zeuren, als ze iets nodig heeft. Ik vind dit niet oké en daarom denk ik erover om een deel van haar salaris in te houden. Ik zet dan geld op haar spaarrekening en mocht ze nog iets nodig hebben geef ik haar nog wat van dat geld.

Dochter is niet met mij eens

Toen ze laatst weer om geld vroeg vertelde ik over mijn plan om een deel van haar salaris in te houden. Ze was het daar natuurlijk niet mee eens. Sterker nog, ze flipte enorm. Ze was van mening dat het haar geld was, dus zij mocht bepalen wat ze ermee mocht doen. Natuurlijk is het haar geld. Ik zou het met geen vinger aanraken. Het enige wat ik ermee wil doen, is het op een spaarrekening zetten. Op die manier heeft ze later geld voor bijvoorbeeld autorijlessen. Het andere deel zou ik apart houden voor het geval ze geld te kort komt. Zou daar dan nog iets van overblijven, dan stort ik dat op haar spaarrekening. Na mijn uitleg was ze het er nog niet mee eens. Haar geld, haar beslissing, zegt ze dan heel volwassen.

Wat moet ik doen?

Ik ben benieuwd wat andere ouders in deze situatie zouden doen. Zou je ook een deel van het salaris van je kind inhouden, om het apart op een spaarrekening te zetten? Of zou je denken: ze heeft er hard voor gewerkt, dus ze mag ook zelf bepalen wat ze ermee doet? Ik vind dit namelijk enorm zonde en jammer.”

Dilemma: ‘Zal ik als moeder ingrijpen bij het bijbaantje van mijn dochter?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.