Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Persoonlijke verhalen 19 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Moet ik mijn dochter (16) ’s avonds alleen naar huis laten fietsen?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Annemijn (44) haar dilemma voor: “Moet ik mijn dochter (16) ’s avonds alleen naar huis laten fietsen?”

“Mijn man en ik wonen met onze twee dochters in een klein, maar gezellig dorpje. We hebben het hier erg naar ons zin, we genieten van de rust en ruimte die we hier hebben. Mijn oudste dochter is zestien jaar, heeft een leuk vriendengroepje en ze doet aan hockey. Dit doet ze in een dorpje verderop, waar ze twee keer in de week in de avond traint en op zaterdag een wedstrijd speelt.

Lastiggevallen op de fiets

Laatst was ze een avondje met haar vriendinnen weggeweest en toen ze thuiskwam, vertelde ze een verhaal waar ik van schrok. Zo was één van haar vriendinnen een paar dagen terug lastiggevallen toen ze ’s avonds in het donker naar huis fietste. Twee jongens riepen dingen naar haar, kwamen haar achterna en probeerden haar van haar fiets te trekken.

Gelukkig lukte het niet en kon ze snel doorfietsen. Toen vertelde een andere vriendin dat zoiets ook bij haar was gebeurd, maar dan een paar dagen daarvoor. Bij allebei was dit gebeurd op een plek waar mijn dochter ook altijd langs moet als ze van het hockey terugfietst. Het is een beetje een afgelegen weggetje, maar de enige manier om van haar hockey in ons dorp te komen.

Niet meer alleen fietsen

Toen ik dit hoorde, zei ik gelijk dat ik niet meer wilde dat onze dochter ’s avonds alleen naar huis fietste. Ik moet er niet aan denken wat er kan gebeuren. Maar mijn dochter vond dit onzin: ze kan heus wel voor zichzelf opkomen. Ze is er zelf blijkbaar niet bang door geworden. En ze is de enige van haar hockeyteam die in dit dorp woont, dus er is niemand die de hele weg mee kan fietsen.

Ik wil best mijn dochter tegemoet fietsen, maar toen ik dit met mijn man besprak, vond hij dat een beetje overdreven. In al die jaren is er nog nooit wat gebeurd, dat er nu plotseling twee keer in een korte tijd iets is voorgevallen, is volgens hem gewoon toeval. Volgens hem is het anders als onze dochter wil dat ze wordt opgehaald of iets dergelijks, maar dat wil ze dus niet.

Dilemma

Ik vind het alsnog een lastig dilemma. Ik snap dat onze dochter ouder wordt en we haar steeds meer moeten loslaten. Ze is een puber en we hebben steeds minder over haar te zeggen. Maar de gedachte dat er wel wat gebeurd als ik haar alleen naar huis laat fietsen, vind ik ondragelijk. Misschien ben ik te overbezorgd, maar zo zit ik eenmaal in elkaar. Zijn er ouders die hier ervaring mee hebben? Alle tips zijn welkom!”

Tips van de redactie

We snappen dat dit een lastig dilemma is. Hier komt je gevoel bij kijken en dat kun je niet zomaar uitschakelen. We snappen jouw reactie dan ook zeker wel. Maar zoals je zelf al aangeeft, is je dochter een puber en moet je haar (helaas) steeds meer loslaten. Als ze over een paar jaar niet meer thuiswoont, heb je al helemaal niet meer in de hand wat er kan gebeuren met haar.

Misschien dat jullie een tussenweg kunnen vinden samen? Denk eens aan de volgende ideeën:

  • Laat je dochter appen wanneer ze naar huis komt. Zo ben je op de hoogte van haar vertrektijd en weet je dus wanneer ze ongeveer thuis zou moeten komen.
  • Laat je dochter haar live locatie delen. Zo kun je in de gaten houden waar ze is, mocht er wel iets gebeuren.
  • Mocht het je echt geruststellen, spreek dan af dat je haar tegemoet fietst. Dan gaat het puur om het stuk dat ze alleen fietst en weet je zeker dat ze veilig thuiskomt.

Had ik maar nooit… ‘Mijn zoon (16) alleen op vakantie laten gaan’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.