Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Persoonlijke verhalen 9 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Dilemma: ‘Moet ik mijn dochter (16) met haar vriend op dezelfde kamer laten slapen?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over opvoeden, ouderschap, de ontwikkeling van kinderen en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Deze week legt Bente (46) haar dilemma voor: “Moet ik mijn dochter (16) met haar vriend op dezelfde kamer laten slapen?”

“Mijn zestienjarige dochter heeft sinds kort een vriendje. We hebben hem nu een paar keer gezien en het is een leuke jongen, past ook goed bij ons gezin. Onze dochter is de jongste van vier kinderen, zij scheelt tien jaar met onze oudste. Hij heeft onderhand alweer twee jaar een relatie en dat gaat ook nog steeds supergoed.

Blijven slapen

Toen onze oudste en zijn vriendin aan het begin van hun relatie een dagje bij ons waren, was zij uiteindelijk blijven slapen, omdat ze spontaan besloten om de volgende dag samen ergens heen te gaan. Wij lagen toen al in bed en de volgende ochtend kwam ik er dus achter dat zij was blijven slapen. Dat vind ik helemaal niet erg, onnodig heen en weer rijden is natuurlijk ook niet handig, alleen was zij dus bij hem op de kamer gaan slapen, in hetzelfde bed.

Hoewel ik daar niet helemaal achterstond, vond ik het ook niet heel erg, want hij was toen 24 jaar, oud genoeg om zelf beslissingen te nemen. Uiteindelijk heb ik daar dan niet meer heel veel over te zeggen. Alleen nu wil zijn zusje dus ook met haar vriendje op dezelfde kamer slapen. Ik was hier al wel een beetje bang voor, ik hoopte dan ook stiekem dat het nog even zou duren voor zij een relatie zou krijgen, of dat haar broers eerder waren dan zij. Maar dat gebeurde dus niet.

Haar broer mocht het wel

Ik wil liever niet dat zij met haar vriendje in dezelfde kamer slaapt, ik moet er niet aan denken wat er kan gebeuren. Zij zegt dat haar broer dat ook mocht, maar dat vind ik een ander verhaal. Ten eerste was dat eigenlijk achter mijn rug om gegaan en had ik dat liever ook niet zo gezien. En ten tweede was hij een stukje ouder toen dat speelde en is zij nog maar 16. Mijn man ziet het probleem niet zo en zegt dat we het toch niet kunnen tegenhouden als ze echt wat willen doen. Maar ik denk dat je het ze wel wat makkelijker maakt als je ze bij elkaar laat slapen.

Op dezelfde kamer slapen?

Ik vind het een lastig dilemma. Aan de ene kant denk ik: waarom zou ik mijn dochter anders behandelen dan mijn zoon? Ik wil haar ook vertrouwen en haar verantwoordelijkheid meegeven. Aan de andere kant voel ik mij er totaal niet prettig bij en vind ik haar gewoon echt nog te jong om samen te slapen. Dus ik twijfel: moet ik mijn dochter met haar vriend op dezelfde kamer laten slapen?”

Dilemma: ‘Mijn 14-jarige dochter wil in korte broekjes en truitjes lopen, moet ik dat toelaten?’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.