Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Gezondheid 9 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Wat kun je doen als jouw kind alopecia areata heeft?

Wanneer je kind de haarziekte alopecia areata heeft, krijgt het te maken met haaruitval. In dit artikel lees je wat het precies is, hoe je het herkent en wat je in dat geval kunt doen.

Alopecia areata komt in verschillende vormen voor. Soms gaat het om enkel wat kleine kale plekjes, maar vaker gaat het om grotere plekken of zelfs volledige kaalheid.

Wat is alopecia areata?

Alopecia areata is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem van het lichaam gezonde haarzakjes opeens als vreemde indringers ziet en ze aanvalt. Het resultaat: haaruitval. Deze haarziekte kan niet alleen bij volwassenen voorkomen, ook kinderen kunnen er mee te maken krijgen.

Hoe herken je alopecia areata?

Alopecia areata kan zich op verschillende manieren uiten. Enkele veelvoorkomende tekenen en symptomen zijn:

Plotseling kale plekken

Dit is het meest bekende symptoom van alopecia areata. Kinderen met deze aandoening krijgen vaak plotseling ronde of ovale kale plekken op de hoofdhuid.

Verlies van wimpers en wenkbrauwen

In sommige gevallen kan alopecia er ook voor zorgen dat de wimpers en wenkbrauwen uitvallen.

Snel en plotseling verlies van haar

Het haarverlies bij alopecia areata kan zich zeer snel ontwikkelen, soms in slechts enkele dagen.

Uitvallen, teruggroeien en weer uitvallen

In sommige gevallen groeit het haar op de kale plekken vanzelf weer terug, maar het kan ook weer uitvallen (en daarna weer teruggroeien).

Wat kun je doen als je een vermoeden hebt?

Heb je het idee dat jouw zoon of dochter alopecia areata kan hebben? Dan is het goed om naar de huisarts te gaan en daar een verwijzing naar een dermatoloog te vragen. De dermatoloog kan helpen bij een goede diagnose en behandeling.

Wat kun je doen als jouw kind alopecia areata heeft?

Wanneer er is vastgesteld dat je zoon of dochter alopecia areata heeft, dan zijn er enkele dingen die je kunt doen. Het is helaas niet te genezen, wel zijn er een aantal behandelingen die het milder kunnen maken. Zoals:

Corticosteroïdebehandeling

Dit zijn actuele crèmes of injecties die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en het stimuleren van haargroei op aangetaste gebieden.

Immunoherapie

Immunotherapie is een medische behandeling die gericht is op het versterken of aanpassen van het immuunsysteem van het lichaam om ziekten te bestrijden. Wel is dit een heftige behandeling. Zo kan er roodheid, een droge huid, jeuk en een verandering van huidskleur ontstaan. Hou hier dus rekening mee voordat jouw kind eraan begint.

Lichttherapie

Soms kan blootstelling aan ultraviolet licht helpen bij het stimuleren van haargroei. Hierdoor kunnen er nieuwe haartjes groeien op de kale plekken.

Haarstukjes of pruiken

Veel ouders met kinderen met alopecia areata kiezen ervoor om hun kinderen haarstukjes of pruiken te laten dragen. Hierdoor valt het niet of nauwelijks op, zeker doordat de pruiken van tegenwoordig ontzettend mooi zijn en echt lijken.

Kind emotioneel steunen

Het kan voor een kind erg moeilijk zijn om haaruitval of kale plekken te hebben. Het is daarom als ouder belangrijk om je kind te steunen en zo nodig professionele hulp in te schakelen.

Danique (42): ‘Mijn 17-jarige zoon is al kaal aan het worden’  

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.