Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Ouderschap 17 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Dilemma: ‘Moet ik mijn dochter (8) een mobieltje geven?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Anneke (38) haar dilemma voor: “Moet ik mijn dochter (8) een mobieltje geven?”

“Mijn dochter Sanne zit in groep 5. Ze heeft veel vriendinnen, waarmee ze ook regelmatig afspreekt na schooltijd. ik wist wel dat meerdere van deze vriendinnen al een mobieltje hebben, maar laatst zei Sanne dat al haar vriendinnen inmiddels een telefoon hebben. Nu wil zij dat natuurlijk ook en ik vind het een lastig dilemma.

Een mobieltje in groep 7

Sanne is de middelste van onze drie kinderen. De oudste is 11 jaar en zit in groep 8. Hij heeft vorig jaar in de zomer, voor hij dus naar groep 7 ging, een mobieltje van ons gekregen. Mijn man en ik vonden dat een mooie leeftijd, omdat hij vanaf toen eigenlijk altijd zelfstandig naar school fietste en ook alleen met vrienden afsprak. Wij wilden bij Sanne het op dezelfde manier doen.

Alleen wil Sanne dus graag nu al een telefoon, omdat ze naar eigen zeggen de enige van haar vriendinnen is die geen telefoon heeft. Dat geloof ik meteen, want ik zie het om mij heen ook: haar vriendinnen hebben vaak een mooie telefoon in de hand. Eigenlijk baal ik daar gewoon van, want ik vind het belangrijk dat Sanne nog lekker buiten speelt en zo lang mogelijk zonder een schermpje kan spelen.

Naar school fietsen

Wel wil ze ook steeds vaker met vriendinnen naar school fietsen. Tot nu toe fietste ik altijd mee, omdat ik toch onze jongste ook naar school moet brengen. Dan fietste ik een stuk erachter, zodat ik niet met hen samen fietste, maar ze wel in de gaten kon houden. Ik vind dit een prima optie, zo bouw je de zelfstandigheid langzaam op. Wat mij betreft kan een telefoon dus nog wel even wachten.

Toch snap ik ook wel weer dat het voor haar niet leuk is, de tijd is nou eenmaal veranderd en ze wil er gewoon bij horen. Het is ook niet dat ik het haar niet gun, maar het gaat eigenlijk tegen mijn eigen principes in. Ik wil niet dat mijn kinderen straks niet meer zonder hun schermpjes kunnen en niet meer weten hoe ze ‘normaal’ moeten spelen.

Dilemma

Nu twijfel ik dus: moet ik haar toch die telefoon geven, omdat het niet leuk voor haar is dat ze de enige zonder telefoon is? Of moet ik naar mijn eigen principes luisteren en haar nog even laten wachten, omdat we dit ook zo met ons oudste kind hebben gedaan? Ik ben heel benieuwd wat jullie tips zijn!”

Wil je kind een mobiel? Stel jezelf (en je kind) eerst deze 6 vragen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.