Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Persoonlijke verhalen 6 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Dilemma: ‘Moet ik mijn dochter tegen mijn principes in op zondag laten sporten?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Joanne (43) haar dilemma voor: “Moet ik mijn dochter tegen mijn principes in op zondag laten sporten?”

“Mijn man en ik hebben twee kinderen: een zoon van 17 en een dochter van 15. We zijn een christelijk gezin, het geloof is een belangrijk onderdeel in ons leven. We gaan elke zondag naar de kerk, we bidden en danken met het eten en we hanteren de normen en waarden van het geloof.

Wedstrijd op zondag

Maar dat wil niet zeggen dat we een ‘saai’ gezin zijn. We houden van gezelligheid, leuke dingen doen, uit eten gaan en met familie afspreken. Zo doen onze kinderen ook aan sport, onze zoon zit op voetbal en onze dochter op volleybal. Dat kon altijd prima naast elkaar bestaan, tot we een tijdje terug het wedstrijdschema van onze dochter zagen. Ze heeft regelmatig een wedstrijd op zondag.

En dat vinden mijn man en ik lastig. De zondag is voor ons een rustdag, de dag voor het geloof. We gaan naar de kerk en doen verder geen dingen die geld kosten of waar andere mensen voor moeten werken. Eerder was dit nooit een probleem met het sporten van onze kinderen, dat was altijd op doordeweekse dagen en op zaterdag.

Tegen principes in

Mijn dochter heeft het erg naar haar zin in haar team. Ze heeft leuke vriendinnen en vindt volleybal hartstikke leuk. Dat wil ik dus niet zomaar van haar afnemen. Maar een wedstrijd spelen op zondag gaat eigenlijk tegen mijn principes in. En het zal niet één keer zijn, maar meer dan de helft van de wedstrijden zijn dit seizoen op zondag.

We hebben er al een paar keer over gediscussieerd met onze dochter. Zij ziet het probleem niet zo, wat ik op zich wel begrijp, want ze is ook nog jong. Maar ze zal hierdoor ook vaak niet naar de kerk kunnen en zo’n wedstrijd neemt een groot deel van de dag in beslag, zeker als ze uit moet spelen. En daar staan mijn man en ik niet achter.

Dilemma

Toch vind ik het een lastig dilemma. Het liefst laten we haar in een ander team plaatsen dat alleen op zaterdag speelt, dan is het probleem opgelost. Maar mijn dochter heeft een leuk team, haar in een ander team plaatsen is natuurlijk erg jammer, dat snap ik ook wel. Maar haar op zondag laten sporten gaat gewoon erg tegen mijn gevoel en principes in. Wat zouden jullie doen? Alle tips zijn welkom!”

Dilemma: ‘Mijn dochter wil elk jaar op een andere sport, moet ik daarin mee gaan?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.