Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijke verhalen 28 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Onze dochter (16) wil een piercing op een opvallende plek, kunnen we dit verbieden?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over opvoeden, ouderschap, de ontwikkeling van kinderen en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Deze week legt Nadien (45) haar dilemma voor: “Onze dochter, een echte tiener van zestien jaar, wil een piercing op een heel opvallende plek in haar gezicht. Wij zijn het er niet mee eens en willen het liever niet zolang ze nog thuis woont, kunnen we dit verbieden?”

“Onze dochter van zestien is de jongste uit het gezin. Boven haar zijn twee oudere broers van achttien en tweeëntwintig. De oudste is net het huis uit en haar andere broer woont nog gezellig thuis. Als jongste én als meisje is onze dochter altijd op handen gedragen door iedereen in het gezin. Het is zo’n lief en makkelijk kind, dat we deze wending even niet zagen aankomen.

Sinds een tijdje gaat ze met een groep andere kinderen om en die zijn niet bang om zichzelf te uiten. Het zijn excentrieke jongens en meisjes die goed weten wat ze wel en vooral niet willen. Onze dochter valt niet heel erg op, maar is ook geen muurbloempje. Echter, haar haren in een felle kleur verven of heel opvallende kleding dragen dat zou ze niet snel doen. Wat we aan haar merken is dat ze zich de laatste tijd wel een beetje aan het afzetten is. Precies de kleding die ik zo mooi vind staan bij haar, trekt ze bijvoorbeeld niet meer aan. In plaats daarvan koopt ze sinds kort zelf haar kleding en dat is opeens een best uitgesproken stijltje.

Een piercing op een opvallende plek

Nou vinden we dat helemaal niet erg, want we moedigen alle drie onze kinderen juist altijd aan om zichzelf te uiten. We hebben ze altijd verteld dat ze eruit mogen zien zoals ze willen. Zo heeft onze middelste heel lang haar en we kennen hem ook niet met kort haar. De oudste heeft sinds een paar weken enkele grote tatoeages laten zetten. Dat is ook niet per se iets wat we erg vinden, want we hebben ze zelf ook. Niet zulke opvallende als hij, maar dat moet hij zelf maar weten nu hij niet meer thuis woont. Ook dat hebben we ze altijd geleerd: je mag best een piercing of tatoeage, maar tot je thuis woont in overleg en niet op opvallende plekken. Wil je dat toch? Dan wacht je maar tot je uit huis bent en zelf al je beslissingen mag maken.

Waarom we deze regel hebben? Wij zijn zelf pas op latere leeftijd aan tatoeages begonnen en waren heel erg zeker van onze zaak. Kinderen zijn vaak impulsiever. Onze oudste zoon beaamt dit, want ook hij zegt nu dat hij blij is met deze regel, omdat hij anders tattoos had genomen waar hij nu spijt van zou hebben.

Dilemma: kunnen we haar de ‘stierenring’ verbieden?

De dochter denkt daar kennelijk anders over, want ze heeft ons medegedeeld dat ze een septum piercing wil, dat is zo’n ring door het tussenschot van haar neus. Een stierenring, zo noemt mijn man het. Dat is natuurlijk een enorm opvallende plek. Mijn man en ik vinden het ook geen mooie plek, maar dat moet ze uiteindelijk zelf maar weten. Alleen voor nu zijn wij het hier absoluut niet mee eens. Ze woont nog onder ons dak en het gaat geheel tegen onze regel in, maar wat als ze het wel doet? We gaan haar niet uit huis zetten voor zoiets en dat weet zij ook. Kunnen we het verbieden en moeten we hier dan consequenties aan hangen als ze het toch doet? Wettelijk gezien mag ze namelijk zonder ons een piercing laten zetten en ook dat weet ze…

Dilemma: ‘Stop ik met de was doen voor mijn tiener (15) of ruim ik het zelf maar weer op?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.