Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Persoonlijke verhalen 24 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Dilemma: ‘Zal ik mijn dochter ziekmelden of eerlijk zijn tegen de directeur?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Saskia (34) haar dilemma voor: “Zal ik mijn dochter ziekmelden of eerlijk zijn tegen de directeur?”

“Over ruim twee maanden gaat Roy, een goede vriend van ons, trouwen. Mijn man en ik kennen hem al bijna ons hele leven en ook onze dochter van negen is dol op hem. Hij hoort voor ons gevoel echt bij de familie, onze dochter ziet hem als een soort oom. We zijn ontzettend blij voor hem dat hij binnenkort gaat trouwen, met een hele leuke dame.

Geen directe familie

Alleen deze bruiloft is in Frankrijk. Het duurt een weekend en het begint op vrijdag. We willen daar natuurlijk graag bij zijn, maar dat betekent dat onze dochter vrij moet zijn om mee te gaan. Het liefste twee dagen, want het is ongeveer negen á tien uur rijden, zodat we donderdag rustig daar naartoe kunnen rijden, want het begint al op vrijdagochtend. Ik weet alleen niet of zij zomaar vrij krijgt, omdat Roy geen directe familie van ons is.

Dat is in principe de keuze van de directeur: hij beslist of het wel of niet geoorloofd is dat onze dochter twee dagen vrij krijgt. Een vriendin vertelde laatst dat zij via via had gehoord dat een kind op deze school geen vrij had gekregen voor de bruiloft van de buren, omdat het geen directe familie was. Nu heb ik dit niet zelf gehoord en weet ik dus niet wat er precies is gezegd, maar ik begon hierdoor wel te twijfelen.

Geen vrij krijgen

Als mijn dochter geen vrij krijgt, dan hebben we wel een beetje een probleem. Dan kunnen we pas zaterdag daarheen gaan, aangezien we liever niet ’s nachts rijden, maar dan heb je dus ongeveer twee derde van het feest gemist. Dat vind ik enorm jammer van het feest, maar ook zonde van het geld, om voor één dag helemaal naar Frankrijk te rijden.

Mijn vriendin zei dat ik mijn dochter gewoon die twee dagen ziek moet melden, maar dat vind ik ook wel tricky. Sowieso houd ik niet van liegen, en stel je voor dat ze er op school toch op de een of andere manier achter komen? Maar als ik wel eerlijk ben en we krijgen geen toestemming, dan kan ik haar natuurlijk niet alsnog ziekmelden. Dat valt te veel op.

Dilemma

Nu twijfelen we dus: zullen we onze dochter toch ziekmelden, zodat we sowieso als gezin naar de bruiloft van Roy kunnen? Of zal ik eerlijk zijn naar de directeur, met de kans dat we geen toestemming krijgen en pas veel later of zelfs helemaal niet kunnen gaan? Zijn er andere ouders die hier ervaring mee hebben?”

Kinderen op je bruiloft? Met deze tips houd je ze de hele dag bezig

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.