Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Persoonlijke verhalen 8 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Moet ik mijn zoon thuishouden van kamp?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Suzan (38) haar dilemma voor: “Moet ik mijn zoon thuishouden van kamp?”

“Mijn zoon zit in groep 8. Het einde van de basisschool komt in zicht en daarmee ook het groep 8 kamp. Voor de meeste kinderen is dit iets om naar uit te kijken, maar voor mijn zoon is dat helaas niet het geval. Hij heeft veel last van heimwee, altijd al gehad en nog steeds is hij er niet vanaf. We hebben al meerdere dingen geprobeerd, maar tot nu toe werkt het allemaal niet.

Niet mee op kamp

Nu wil hij dus niet mee op kamp. Ik snap dat wel, omdat hij natuurlijk de bui al voelt hangen, maar ik vind het een lastige situatie. Hij wilde bijvoorbeeld ook nooit bij een vriendje blijven slapen, maar dat vind ik nog niet zo erg. Zolang hij maar leuk met zijn vrienden kan spelen, mist hij daar niet heel veel aan. Maar een kamp vind ik wel weer een ander verhaal.

Het is toch niet leuk als hij als enige van de klas niet mee gaat? Ik gun hem ook gewoon een hartstikke leuk, gezellig en tof afscheidskamp, samen met zijn klasgenootjes. Ik ben bang dat als hij niet gaat, hij daar spijt van krijgt, omdat hij daarna alle verhalen aan moet horen van zijn vrienden. En dat vind ik niet leuk voor hem.

Niet naar zijn zin

Maar aan de andere kant weet ik ook wel dat hij het niet naar zijn zin gaat krijgen en dat vind ik natuurlijk ook niet leuk voor hem. Ik heb er ook al over nagedacht of ik niet mee kan op kamp, maar ik heb net in die dagen een belangrijke cursus op mijn werk, die niet zo snel verplaatst kan worden. Ik ben alleenstaande moeder, dus ik heb ook geen partner die eventueel mee kan.

Ik heb het ook al even met zijn juf besproken en zij zegt dat zij het wel gewend zijn dat er kinderen met heimwee zijn en wel weten hoe ze daarmee om moeten gaan. Maar toen ik het er daarna thuis met mijn zoon over had, hield hij nog steeds voet bij stuk dat hij absoluut niet mee wil. Hij ziet er blijkbaar teveel tegenop.

Dilemma

Nu twijfel ik dus: moet ik mijn zoon gewoon laten gaan en kijken hoe het gaat, met de grote kans dat hij zich heel ellendig voelt daar? Of zal ik hem bij voorbaat al thuislaten, omdat hij er zo tegenop ziet? Als andere ouders hier ervaring mee hebben, dan hoor ik graag wat jullie hebben gedaan.”

Tips van een gezinscoach

In een eerder artikel gaf gezinscoach Frieda Eichhorn tips wat je kan doen als jouw kind het spannend vindt om op schoolkamp te gaan. Volgens haar is het belangrijk om te beseffen hoe belangrijk een schoolkamp is, omdat je kind daar veel van leert. Het is goed om veel met je kind te praten over het kamp en het samen goed voor te bereiden.

Ook is het goed om heimwee bespreekbaar te maken, dat heeft Suzan dus al goed gedaan. Maak hierin ook afspraken met je kind: naar wie gaat hij als hij zich verdrietig voelt? Vindt hij het fijn als hij elke avond even kan bellen met jou? En vertel dat je hem altijd op kan halen als hij jou te erg mist. Hopelijk voelt hij zich op deze manier iets zelfverzekerder om het toch te proberen.

Tessa (35): ‘Mijn dochter heeft heimwee, daarom gaan we niet op vakantie’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.