Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Feestdagen 15 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Dilemma: ‘Ik wil kerst alleen met het gezin vieren, maar mijn familie verwacht ons. Wat moet ik doen?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Inge (36) haar dilemma voor: “Ik wil kerst alleen met het gezin vieren, maar mijn familie verwacht ons. Wat moet ik doen?”

“Ik houd van december, van kerst en de gezelligheid eromheen. Echt waar. Maar ik vind het ook erg druk, met alle etentjes, borrels, vieringen of speciale dagen op de school van onze kinderen waar ik dingen voor moet regelen en daarnaast ook nog mijn werk. In de week voor kerst staan er al meerdere afspraken gepland, wat superleuk is, maar waardoor we amper gewoon gezellig thuis met het gezin zijn.

Eerste kerstdag

Op eerste kerstdag gaan we met het gezin naar mijn schoonouders toe. Ik kan het gelukkig heel goed vinden met hen en ze zijn gek met hun kleinkinderen. We gaan daar gezellig samen gourmetten en mijn zwager en schoonzus komen ook met hun kinderen, met wie onze kinderen het ook goed kunnen vinden. Hartstikke leuk, dat zien we ook absoluut niet als een ‘moetje’.

Op tweede kerstdag komt de hele familie van mijn kant bij elkaar, maar eigenlijk heb ik daar gewoon geen zin meer in. Ooms en tantes die je een paar keer per jaar ziet en waar je eigenlijk helemaal geen zin hebt om mee te praten, ik word al moe als ik eraan denk. Nu lijkt het mij stiekem heerlijk om tweede kerstdag gewoon met z’n vieren thuis te blijven, samen wat lekkers te eten en daarna gezellig kerstfilms kijken met warme chocomelk. Gewoon samenzijn met mijn gezin.

Traditie

Het probleem is alleen dat mijn ouders ons wel verwachten en daarmee de hele familie ook. Andere jaren zijn we altijd braaf langs gegaan, maar het echt naar ons zin hebben we het daar niet. Het is niet zo dat ik niet naar mijn ouders wil gaan, maar zij houden erg vast aan hun tradities, het moet dan ook weer net zo gezellig en leuk worden als vorig jaar. Voor hen dan. Ze wonen ook niet echt in de buurt, waardoor je ook niet snel voor even twee uurtjes langsgaat.

Ik twijfel nu dus: moet ik mijn ouders hun zin geven en gewoon braaf naar het kerstfeest gaan omdat zij dat verwachten van ons? Of moet ik naar mezelf luisteren en doen wat ik eigenlijk het liefste wil? Ook mijn man en kinderen hebben er niet heel veel zin in en blijven liever thuis, maar ergens wil ik mijn ouders ook niet teleurstellen. Wat moet ik doen?”

Simone (36): ‘Ik heb geen zin om naar mijn schoonouders te gaan met kerst’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.