Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Persoonlijke verhalen 7 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Mijn puber komt zijn afspraken niet na, wat moet ik doen?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Sanne (44) haar dilemma voor: “Mijn puber komt zijn afspraken niet na. Wat moet ik doen?”

“Mijn man en ik hebben samen drie prachtige kinderen: twee jongens van 16 en 14 jaar en een meisje van 10 jaar. Ze zijn gezond, doen het goed op school en hebben allemaal vrienden en vriendinnen. Wat wil je als ouder nou nog meer? We hebben dus eigenlijk ook niks te klagen, behalve één ding dat ons steeds meer opvalt de laatste tijd.

Afspraken niet nakomen

Dat is namelijk dat onze oudste zoon steeds vaker zijn afspraken niet nakomt. Dat begon met dingen als zijn huiswerk en het leren voor toetsen. Ik weet gewoon dat hij soms wat moeite heeft met school en daarom ook wel zijn best moet doen en tijd erin moet stoppen. Daarin ondersteun ik hem zoveel als ik kan, maar hij is natuurlijk degene die het moet doen. En dat gebeurde steeds vaker niet.

Los van school merken we steeds vaker dat onze zoon zijn afspraken niet nakomt. Als we bijvoorbeeld vragen aan hem of hij een keer iets wil doen in huis, zoals de vaatwasser uitruimen of zijn was in de wasmand gooien, dan belooft hij het, maar uiteindelijk doet hij het niet. Ook als we met het gezin in het weekend ergens heen willen gaan en hij belooft dat hij erbij is, dan heeft hij uiteindelijk opeens andere plannen.

Te laat thuis

Ook als hij met vrienden afspreekt of uitgaat en we met hem een tijd afspreken dat hij terug moet zijn, is hij de laatste tijd veel later. Niet even vijf minuten, nee, gewoon een paar uur later. Ook hebben wij de afspraak dat hij geen alcohol mag drinken en dat weet hij donders goed, maar al meerdere keren heb ik hem erop betrapt dat hij toch gedronken heeft. Hetzelfde met naar bed gaan: als wij zeggen dat hij uiterlijk zo laat moet gaan slapen, doet hij dat uiteindelijk niet.

Ik heb al op meerdere manieren geprobeerd hier met hem over te praten. Gewoon door eens rustig samen te zitten en erover te praten. Dan zegt hij dat hij er niet bij nadacht en het niet weer zal doen, maar dan gebeurt het na een tijdje gewoon weer. Ik ben ook al eens boos geworden op hem, maar dat is natuurlijk ook niet de goede manier.

Dilemma

Nu kunnen we hem natuurlijk straffen door bijvoorbeeld huisarrest te geven, dat hebben we ook al eens gedaan, maar ik zou eigenlijk gewoon willen dat dit overgaat. Dat hij zich beseft dat het belangrijk is om afspraken na te komen en dit niet goed is voor de band tussen ons. Maar hoe maak ik hem dat duidelijk? Ik hoop dat ouders tips hebben, want we willen alles wel proberen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.