Sofie Obbens
Sofie Obbens Vakantie 10 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Onze puber wil niet meer mee naar een naturistencamping’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap, problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Rosa (39) haar dilemma voor: “Moeten wij onze zoon (13) nog meenemen naar een naturistencamping?”

“Al van jongs af aan ging ik met mijn ouders naar een naturistencamping. Ik weet niet beter of wij brachten onze zomervakantie naakt op de camping door. Mijn ouders waren natuurliefhebbers en zij vonden naakt zijn een onderdeel van de natuur. Zij voelden zich meer verbonden met de natuur wanneer ze naakt waren. Hun overtuiging was: naturisten ruimen hun eigen rommel op, maken niet onnodig veel lawaai en hebben respect voor de natuur en elkaar. Mijn man en ik denken er hetzelfde over.

Rasechte naturist

Omdat ik ermee ben opgegroeid, ben ik het naturisme erg gaan waarderen. Ik voel me vrij als ik naakt loop, vooral een wandeling naakt in de ochtendzon vind ik genieten. Mijn man is ook van vroeger uit een naturist, ik heb hem zelfs ontmoet op een naturistencamping. Met onze twee kinderen gaan we dan ook iedere zomer naar een naturistencamping. De kinderen weten niet beter en genieten ervan om met de blote billen in het zand te spelen.

Maar inmiddels is onze oudste zoon 13 jaar en krijgt hij moeite met naaktlopen. Vanwege zijn leeftijd begint hij bloot zijn vreemd te vinden. Hij ontwikkelt zich lichamelijk en heeft last van schaamtegevoelens. Thuis merken we dit ook, zo doet hij de deur van de badkamer op slot als hij gaat douchen.

Positief voor zijn ontwikkeling

Onze dochter is 10 en denkt er nog niet zo over na, maar onze zoon wil niet meer naar een naturistencamping. Hij wil niet dat andere mensen hem bloot zien en wil naar een camping waar hij (zwem)kleding kan dragen. Wij benadrukken hem dat op een naturistencamping iedereen naakt is en niemand elkaar veroordeelt.

Wij denken ook dat hij op een naturistencamping zijn schaamte leert overwinnen en dat het daarom juist positief zal zijn voor zijn ontwikkeling. Maar wij willen hem ook niet pushen en respecteren zijn (schaamte)gevoelens. Bij ons staat op vakantieplezier voorop, voor het hele gezin. Moeten we ons als gezin aanpassen aan de wensen van onze puber? Of moet onze puber zich aanpassen aan de wensen van ons gezin en dus tegen zijn zin in naaktlopen? Wat is wijsheid?”

Tips van de redactie

Wij snappen dat dit een lastig dilemma is, omdat je enerzijds gehecht bent aan een naturistenvakantie en anderzijds je zoon niet wil dwingen om naakt te lopen. Op een naturistencamping is het een belangrijke voorwaarde dat iedereen zich prettig voelt. Als dit bij één van de gezinsleden niet het geval is, dan kun je onderzoeken of er manieren zijn waarop hij zich wel prettig zal voelen. Zijn er bijvoorbeeld campings waar het is toegestaan om een handdoek om te slaan? Of om bij uitzondering een zwembroek te dragen? Zou hij zich daar wel prettig bij voelen? Bespreek de mogelijkheden.

Kijk ook eens op de website van NFN, hier staan locaties met een Prettig Bloot label, waar coulant wordt omgegaan met mensen die in een fase zitten waarin ze moeite hebben met naaktlopen. Bijvoorbeeld mensen die voor het eerst naakt recreëren of pubers die moeite hebben met bloot zijn. Ons advies is om de vakantie vooral leuk te houden voor het hele gezin. Als je zoon zich de hele vakantie niet prettig voelt omdat hij naakt moet lopen, is dat voor niemand leuk. Kijk dan samen naar alternatieven, bijvoorbeeld naar campings waar natuur hoog in het vaandel staat.

Je ouders naakt zien? Tot deze leeftijd kan het

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.