Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Ouderschap 27 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Dilemma: ‘Moet ik tussen mijn kinderen bemiddelen of ze ruzie laten maken?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Nora (41) haar dilemma voor: “Moet ik tussen mijn kinderen bemiddelen of ze gewoon ruzie laten maken?”

“Wie had gedacht dat het zo heftig zou zijn om twee pubers van veertien en vijftien in huis te hebben. Ik dacht altijd dat de baby- en peutertijd overleven was, maar ik weet nu wel dat ik dat tien keer liever had dan de puberteit. Het is zwaar, heel zwaar zelfs. Niet alleen voor mij, maar voor het hele gezin.

Altijd ruzie

Mijn twee zoons hebben sinds een jaar bijna iedere dag ruzie. Ik kan de dagen op een hand tellen, dat ze geen ruzie hebben gehad. Het is niet alleen schelden, maar soms vliegen ze elkaar ook echt in de haren. Dan liggen ze weer eens in de woonkamer te vechten.

Stomme onderwerpen

De ruzies tussen de twee gaan werkelijk nergens over. Dan heeft de één iets gekocht van zijn verjaardaggeld, wat de ander eigenlijk ook wel wilde hebben. Of de één heeft een beter rapport dan de ander. Laatst kregen ze zelfs ruzie, omdat de één wel bij voetbal had gescoord, maar de ander niet. Ik vind het zo bijzonder en erg teleurstellend dat ze elkaar geen enkel succes gunnen.

Zelf uitzoeken

Ik vraag me steeds vaker af of ik niet tussen mijn kinderen moet gaan bemiddelen. Mijn man zegt dat ik ze gewoon moet laten, dat het later heus wel goed komt. Ik twijfel hierover. Het is nu al een jaar ‘feest’ in huis en ik ben het echt zat. Eerder luisterde ik altijd naar mijn man en sprong ik er alleen tussen als ze echt aan het vechten waren, maar moet ik niet eens tussen mijn kinderen gaan bemiddelen? Ik wil namelijk dat ze later wel met elkaar door één deur kunnen en dat zie ik op deze manier niet gebeuren.

Bemiddelen of niet?

Moet ik als moeder van twee puberjongens die constant ruzie hebben, tussen de twee gaan bemiddelen? Of zal ik ze ruzie laten maken? Ik weet niet waar ik goed aan doe. Het enige wat ik op dit moment wil, is dat er in huis een goede sfeer komt, want dat is nu allesbehalve het geval.”

Jasper: ‘Ik moest mijn zoon (13) traceren via zijn iPhone’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.