Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Ouderschap 28 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Had ik maar nooit… ‘Mijn zoon zo laten vallen toen ik een nieuwe liefde kreeg’ 

In de rubriek Had ik maar nooit… komt elke week een moeder aan het woord met spijt. Of ze nou spijt heeft van flesvoeding, een abortus of het moederschap. Deze moeders hebben allemaal iets met elkaar gemeen en dat is spijt van hun aanpak als moeder.

Deze week spreken we met Jany (44). Jany heeft spijt dat ze haar zoon zo heeft laten vallen, toen ze een nieuwe liefde kreeg.

“Op het moment dat mijn zoon Florian drie jaar oud was, heeft zijn vader ons verlaten. Ik was er kapot van, zeker toen ik merkte dat hij ons ook nog met schulden had achter gelaten. Hij was verdwenen en ik kon het allemaal oplossen. Gelukkig heb ik een groot vangnet en schoot iedereen mij te hulp. Mijn ouders, familieleden en vriendinnen stonden altijd voor mij klaar. Ik had het niet zonder ze gered.

Geen vertrouwen

Ruim tien jaar lang heb ik geen date gehad. Het enige wat telde was mijn zoon Florian. Hij was de enige man in mijn leven. Mijn vertrouwen in mannen was helemaal weg. Als er iemand om mijn telefoonnummer vroeg of mij mee uit vroeg, dan zei ik direct dat ik het niet wilde. Ik kon en wilde het niet.

Open voor een nieuwe liefde

Een jaar geleden leerde ik op mijn werk een leuke man kennen, Laurens. Hoe graag ik het ook wilde ontkennen, het lukte niet. Ik vond hem ontzettend leuk. Dit was de eerste keer dat ik openstond voor een nieuwe liefde. Van het één kwam het ander en voor ik het wist was ik helemaal hotel de botel van hem. Florian, op dat moment veertien, vond het in het begin nog wel moeilijk om mij te moeten delen met hem, maar hij zag al snel in dat hij geen keuze had.

Zoon laten vallen

Door mijn verliefdheid wilde ik alleen maar leuke dingen doen met Laurens. Laurens vond dit maar al te leuk. Zo gingen we na het werk vaak uiteten, naar de sauna, naar de bioscoop en ook gingen we weekenden weg. Hierdoor zag ik mijn zoon, die ook nog eens middenin de puberteit zat, bijna niet meer staan. Als hij iets aan mij vroeg, vond ik het maar irritant. Volgens Laurens moest Florian nu wel op eigen voeten kunnen staan.

Uitbarsting

Na negen maanden is Florian enorm uitgevallen tegen mij. Hij vond het niet kunnen dat ik hem zo liet vallen, omdat ik een nieuwe man in mijn leven had. Hij had zijn moeder nodig, zei hij. Ik was altijd ontzettend lief voor hem, maar nu was ik binnen zes maanden in een heks veranderd. Die woorden deden mij ontzettend veel pijn. Ook zette het mij direct aan het denken over mijn relatie, want was die wel zo gezond?

Gesprek met vriend

Toen ik met Laurens het gesprek aan ging en vertelde over het incident met Florian, zei hij dat hij zich niet zo aan moest stellen. Welke puber wilde nu nog dingen met zijn moeder doen? Hij vond het maar onzin. Op dat moment voelde ik aan alles dat ik het fout had aangepakt. Ik was moeder van Florian en ik had hem gewoon keihard laten vallen voor een man. Iets wat ik eerder nooit had toegelaten. Ik vertelde aan Laurens dat ik wat afstand van hem wilde nemen.

Spijt van mijn gedrag

Nu, drie maanden later, heb ik elke dag meer spijt van mijn gedrag. Hoe heb ik mijn zoon zo erg kunnen laten vallen? Ik heb bijna negen maanden nauwelijks naar hem omgekeken. Florian zegt dat het goed met hem gaat, maar ik zie dat het hem wel pijn heeft gedaan. Ik vertelde altijd hoe erg ik het vond dat zijn vader hem zo liet vallen, maar puntje bij paaltje deed ik hetzelfde. Het contact met Laurens staat momenteel op een laag pitje, hij wil maar niet begrijpen dat de band met mijn zoon belangrijker is dan met wie dan ook.”

Florian (52): ‘Ik vind het jammer dat mijn kinderen niet ons familiebedrijf willen overnemen’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.