Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 28 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Sabine (43): ‘Mijn ex weigert alimentatie te betalen’  

Iedere dag weer komen er rekeningen binnen bij Sabine. Bij elke envelop die ze opent, wordt ze verdrietiger. “Ik moet alles doen zonder hulp. Mijn ex zei dat hij me zou helpen en alimentatie zou betalen, maar puntje bij paaltje krijg ik helemaal niets.”

Martin vertelde Sabine vier maanden geleden dat hij van haar wilde scheiden. Hij had er geen zin meer in. “Het was een enorme klap. Ik had geen werk, geen eigen inkomen. Ik kon gelukkig in de slagerij van mijn neef aan het werk, waardoor ik geld had om in ons huis te blijven wonen, want dat wilde ik graag voor de kinderen.

Geen hulp

Martin vertrok al snel naar een zomerhuisje drie dorpen verderop. Mijn ex zei dat hij me zou helpen en alimentatie zou betalen, maar puntje bij paaltje krijg ik helemaal niets. Op dit moment zegt hij gewoon dat het niet zijn verantwoordelijkheid is om financieel bij te dragen. Hij vertikt het gewoon.

Klein salaris

In de slagerij waarin ik werk, verdien ik maar weinig. Het kan ook niet anders, want ik werk maar een paar uur per dag. Mijn kinderen hebben geen plek op de buitenschoolse opvang en ook familieleden of vrienden kunnen mij niet helpen. Ik kan dus echt niet meer uren werken. Al mijn salaris gaat op aan het huis. Van de kinderbijslag en nog wat andere toeslagen kan ik lang niet alle rekeningen betalen. Elke keer als er weer een envelop op de deurmat ligt schiet ik in de stress.

In gesprek

Na onze scheiding ben ik al een paar keer met Martin in gesprek gegaan. Volgens hem heeft hij het zelf ook moeilijk. Als ik niet alles kan betalen, moet ik volgens hem lekker goedkoper gaan wonen. Dat is het hem nou net, het kan niet goedkoper. Als ik ga huren, dan ben ik minstens twee keer zo duur uit. Als ik al iets kan huren met mijn salaris. Iets kleiners terugkopen is ook geen optie. Ik word er verdrietig van.

Alimentatie betalen voor kinderen

Ik heb Martin al diverse keren gezegd dat alimentatie ons zou helpen. Hij heeft een veel beter salaris dan ik. Ik heb hem ook gezegd dat ik zelf geen alimentatie hoef en het alleen voor onze kinderen is. Ik wil gewoon kleding voor ze kunnen kopen en een ijsje in de weekenden. Dat allemaal zit er nu gewoon niet in.

Alimentatie aanvechten

Ik sta nu op het punt om het aan te vechten, maar ook daarover twijfel ik. Alle stress die het mij gaat geven en het geld dat het mij gaat kosten. Ik moet er niet aan denken. Ik ben ook bang dat mijn kinderen er iets van gaan merken. Het enige wat ik wil, is een paar honderd euro voor de kinderen. Is dat nou zo moeilijk?”

Dilemma: ’Moet ik een deel van het salaris van mijn dochter (16) inhouden?’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.