Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Ouderschap 14 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Dilemma: ‘Kan ik van mijn zoon (17) verwachten dat hij op mijn dochter (8) past als ik werk?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Laura (43) haar dilemma voor: “Kan ik van mijn zoon (17) verwachten dat hij op mijn dochter (8) past als ik werk?”

“Een aantal maanden geleden ben ik voor de tweede keer gescheiden en ik heb het zwaar. De afgelopen tien jaar kon ik dankzij de goede baan van mijn man huismoeder zijn. Nu heb ik die luxe helaas niet meer. Twee maanden geleden ben ik gestart met een nieuwe baan waarbij ik fulltime werk. Ik heb het erg naar mijn zin, maar toch is het even wennen.

Zoon past op dochter

Door mijn nieuwe baan heb ik veel minder vrijheid. Hierdoor kan ik mijn dochter niet altijd uit school halen en ook zit het er niet meer in om na school leuke dingen met haar te doen. Twee dagen per week mag ik vanuit huis werken en kan ik nog wel snel heen en weer naar school. De andere drie dagen zet ik mijn zoon van zeventien als oppas in. Hij heeft op die dagen gelukkig maar kort les.

Zoon is het er niet mee eens

Mijn zoon is het er niet mee eens, dat hij haar drie dagen in de week moet ophalen en ook nog eens op haar moet passen. Lang is het niet, het gaat om drie uur en dat drie keer per week. Mijn zoon zegt dat hij in die uren leuke dingen zou kunnen doen. Hij vindt op zijn zusje passen niet leuk en dat begrijp ik. Ik heb al gezegd dat hij best zijn vrienden thuis mag uitnodigen, als hij er maar voor haar is.

Oppas regelen niet mogelijk

Hij zegt dat ik maar een oppas moet regelen voor mijn dochter. Natuurlijk zou ik dat ook liever willen, maar ik heb daar gewoon geen geld voor. Naschoolse opvang is ook geen optie, want daar is geen plek en het ziet er ook niet naar uit dat daar snel plek komt. Ook wonen familie of vrienden niet in de buurt.

Wat moet ik doen?

Ik twijfel over wat ik moet doen. Zeurt mijn zoon? Of ben ik diegene die er te makkelijk over denkt? Ik vind het erg moeilijke situatie en ben dan ook benieuwd hoe andere mensen dit op zouden lossen.”

Petra (49): ‘Het tweede insulineshot werd mijn zoon bijna fataal’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.