Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Persoonlijke verhalen 22 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Dilemma: ‘Moet ik mijn zoon (14) blijven aansporen om huiswerk te maken?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Gerda (42) haar dilemma voor: “Moet ik mijn zoon (14) blijven aansporen om huiswerk te maken?”

“Mijn zoon zit in de tweede klas van de middelbare school. Hij heeft het naar zijn zin op school, maar dat komt met name door de vriendengroep waar hij in zit. Ik vind het fijn dat hij goede vrienden heeft, want dat is natuurlijk belangrijk voor een tiener, maar toch zit iets anders mij wel een beetje dwars. Ik moet hem de hele tijd aansporen om zijn huiswerk te maken, anders doet hij het gewoon niet uit zichzelf.

Rustig thuiskomen

Ik vind het belangrijk dat, naast dat hij het leuk heeft op school, hij ook zijn best doet. Als hij thuiskomt na schooltijd, zit hij meestal eerst een tijdje beneden, even tv kijken of gewoon te chillen op de bank. Dat vind ik prima, hij mag best even rustig thuiskomen, wat eten en drinken of iets voor zichzelf doen. Alleen gaat hij daarna nooit uit zichzelf naar boven om zijn huiswerk te maken. Ik moet altijd aan hem vragen of hij geen huiswerk heeft om te maken.

Niet belangrijk

Als ik dat vraag, komt er meestal een geïrriteerd antwoord, maar moet hij inderdaad nog wel aan de bak. Hij vindt huiswerk maken gewoon niet belangrijk, hij zegt dat de leraren het vaak niet eens checken, alleen als je zelf vragen hebt. Ik heb al meerdere keren aan hem duidelijk gemaakt dat wij als ouders het wel belangrijk vinden dat hij zijn huiswerk maakt, omdat hij het anders steeds lastiger gaat krijgen op school.

Net een voldoende

Zijn cijfers zijn matig. Hij haalt echt niet alleen maar onvoldoendes, meestal haalt hij op het nippertje een toets, maar soms haalt hij het ook niet. Nu vind ik een onvoldoende niet erg, zolang je maar wel je best hebt gedaan, maar dat kan ik nou ook niet echt zeggen. Omdat de meeste cijfers net een voldoende zijn, ziet hij het probleem niet zo. Ik ben de discussies onderhand wel een beetje zat, maar je wil toch dat je kind het goed doet op school en zijn best doet. Meestal gaat hij na zo’n discussie met tegenzin naar boven om zijn huiswerk te maken.

Dilemma

Toch blijf ik het een lastig dilemma vinden. Je wilt je kind ook verantwoordelijkheid meegeven, maar in hoeverre kun je daar als ouder je nog mee bemoeien? Moet ik hem blijven aansporen om zijn huiswerk te maken of moet ik het gewoon even een tijdje laten zitten en kijken of hij er wat van leert?”

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.