Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Ouderschap 20 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Dilemma: ‘Moet ik het toestaan dat mijn zoon (16) niet meer meegaat naar familiegelegenheden?’

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Ellen (43) haar dilemma voor: “Moet ik het toestaan dat mijn zoon (16) niet meer meegaat naar familiegelegenheden?”

“Ik ben altijd heel hecht geweest met mijn familie. Vroeger kwamen we vaak als grote familie al bij elkaar en zag ik mijn ooms en tantes, neven en nichten en opa’s en oma’s vaak. Dat vond ik als meisje hartstikke gezellig en die behoefte is gebleven naar mate ik ouder werd. Nu ben ik zelf moeder van vier kinderen en komen we met allebei onze families, dus met onze broers en zussen en hun kinderen, ook vaak samen. Voor verjaardagen, voor feestdagen, maar ook voor de gezelligheid.

Goede band

Ik geniet ervan dat we nog steeds een goede band met onze families hebben, ook al hebben we allemaal ons eigen gezin gekregen. Ik weet ook dat bij veel families dit niet meer het geval is, daarom koester ik het ook zo. Mijn kinderen zijn 18, 16, 12 en 8 jaar. Ze gaan allemaal ook nog graag mee naar hun familie, behalve onze zoon van 16. Hij vindt het de laatste tijd niet meer leuk en wilt zijn tijd liever besteden aan andere dingen.

Niet meer mee

Nu snap ik echt wel dat je als tiener andere dingen soms belangrijker vindt dan de verjaardag van je oom of je tante. Maar onze zoon zei laatst dat hij helemaal niet meer mee wilde naar familiegelegenheden, omdat hij zich altijd verveelt en het gewoon niet leuk vindt. Ik vond dat ten eerste heel jammer om te horen, want vroeger vond hij het altijd leuk en gezellig om zijn neven te zien. En ten tweede denk ik dat het zo waardevol is om een goede band met je familie te behouden en ben ik bang dat dat dus op een gegeven moment verdwijnt tussen hem en de rest van de familie.

Wanneer wel en niet?

Ik weet ook dat mijn ouders en schoonouders het jammer vinden als ze hem niet meer zo vaak zien. Je kan natuurlijk zeggen dat hij sowieso een aantal keer per jaar mee moet naar familiegelegenheden, maar waar kies je dan wel en niet voor? Hij vindt dat hij oud genoeg is om zelf te bepalen of hij mee gaat of niet, maar ik ben gewoon bang dat hij later spijt krijgt dat hij zijn familie niet meer zo vaak heeft gezien, maar de band dan al een stuk verslechterd is.

Dilemma

Ik vind het een lastig dilemma, want aan de ene kant denk ik: hij is 16, woont bij ons in huis, dus mogen wij best bepalen of hij wel of niet ergens mee naartoe gaat. Aan de andere kant vind ik het natuurlijk ook niet leuk om hem te dwingen als hij er blijkbaar absoluut geen zin in heeft. Moet ik het toestaan dat hij niet meer meegaat naar familiegelegenheden of moet ik zelf bepalen wanneer hij wel en niet meegaat?”

Florian (52): ‘Ik vind het jammer dat mijn kinderen niet ons familiebedrijf willen overnemen’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.