Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Persoonlijke verhalen 18 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Dorien: ‘Mijn dochter van 14 deed aan vapen tijdens een feestje’

Vapen is onder volwassenen niet echt populair, onder jongeren daarentegen des te meer. Zo bleek uit onderzoek dat ruim een kwart van de kinderen tussen de twaalf en zestien jaar aan ooit wel eens ‘gedampt’ heeft. De dochter dan Dorien is één van hen. “Ze stuurde me een appje: ‘mam ik heb gevaped.'”

Dorien: “Mijn dochter is een voorzichtig, loopt niet in zeven sloten tegelijk, type. Hoewel ze middenin de puberteit zit heb ik dan ook eigenlijk weinig problemen met haar. Ik laat haar redelijk vrij omdat ik haar vertrouw. Dat betekent dat ze vaak bij vriendinnen blijft slapen en soms naar een feestje gaat.

Verjaardagsfeestje thuis

Voor haar veertiende verjaardag mocht ze zelf een feestje geven bij ons thuis. Wij gingen samen met haar zusje ‘s avonds weg en zouden pas om 01.00 uur weer thuiskomen. Samen troffen we voorbereidingen voor het feest. Snacks en lekkere drankjes, maar natuurlijk geen alcohol.

We bestelden wat leuke films die ze konden kijken en versierden de boel met vrolijke lampjes. Mijn dochter was helemaal in haar nopjes en kon niet wachten tot haar vriendinnen en vrienden, een stuk of tien, die avond zouden komen.

Die avond ging ik met een gerust gevoel weg, samen met mijn man en andere dochter gingen we een avondje naar vrienden toe. We hadden het gezellig en de uurtjes vlogen voorbij. Tot ik opeens rond half twaalf een appje kreeg, van mijn dochter. ‘Mam, ik heb gevaped’, stond erin.

Vapen

Gevaped? Dacht ik, mijn hart sloeg een paar keer over en ik voelde dat ik boos werd. Mijn eerste intuïtie zei dan ook dat ik nu naar huis moest en het feestje moest afbreken. Mijn man kalmeerde me echter, hij zei dat we beter niet boos konden worden en dat we juist blij moesten zijn dat ze het zo eerlijk aan ons vertelde.

Hij had natuurlijk een punt, maar ik antwoordde niet direct. Ik wilde namelijk eerst weten wat vapen precies inhield, want eigenlijk had ik geen idee. Direct begon ik te googelen en las ik over de verschillende smaakjes en de mogelijke risico’s. Het stelde me gerust dat het in ieder geval geen drugs of alcohol was wat ze had gebruikt, maar erg enthousiast was ik natuurlijk niet.

Uiteindelijk appte ik haar terug: ‘Bedankt dat je het eerlijk zegt, we hebben het er later over, maar we zijn niet boos.’ Zoals afgesproken kwamen we om 01.00 uur thuis. Het huis was opgeruimd, de afwas gedaan. Precies zoals ik van mijn verantwoordelijke dochter had verwacht.

Vier hijsjes

Ik liep naar haar kamer waar ze op bed zat met betraande ogen. Ze was overstuur. Ik vroeg haar hoe het was gegaan en ze vertelde dat een van haar vrienden de elektrische sigaret had meegenomen. Door de groepsdruk had ze uiteindelijk vier hijsjes genomen.

‘Krijg ik nu kanker?’, vroeg ze me. Op dat moment brak mijn hart, ze was écht nog maar een kind, zoals ze daar zat. Ik vertelde haar hoe blij ik was dat ze me in vertrouwen had genomen en stelde haar gerust dat vier hijsjes haar niet ziek zouden maken, maar dat ze het in het vervolg beter niet meer kon doen. Dat beloofde ze.”

Wat is vapen? Alles wat je als ouder wil weten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.