Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 18 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Elvira (42): ‘Mijn dochter (16) gaat met foute jongens om’

Als ouder is het normaal dat je je af en toe zorgen maakt om je kind. Zo ook Elvira, haar dochter gaat al een tijdje met foute jongens om. “Ik heb haar al meerdere keren verboden om met ze om te gaan, maar ze luistert maar niet.”

“Mijn dochter Eva is een sociale meid met veel vrienden en vriendinnen. Ik vertrouwde haar blind, tot ik haar vorig jaar in onze buurt met een groepje jongens zag blowen. Ik heb haar toen direct mee naar huis genomen. Dit was namelijk niet de bedoeling. Ik vroeg haar wie die jongens waren, want ik kende ze niet. Ze vertelde dat het jongens van een school buiten het dorp waren en zei dat ze erg aardig waren. Sinds kort waren het zelfs haar vrienden. Daarnaast sprak ik ook over het blowen en legde haar uit waarom het zo slecht is. Ze beloofde om het niet meer te doen.

Winkeldiefstal in het dorp

Een tijdje na dit voorval werden er in ons dorp meerdere keren dingen uit winkels gestolen. En wat bleek? Via een vriendin van mij, die een winkel in het dorp heeft, hoorde ik dat de ‘vrienden’ van mijn dochter ermee te maken hadden. Zo aardig en goed waren ze dus niet. Ik besloot mijn dochter in te lichten en vertelde haar dat ik niet meer wilde dat ze met hun om zou gaan. Ze vertelde dat ze me begreep en het niet meer zou doen.

Liegende dochter

Toen ik een aantal weken daarna van mijn werk thuiskwam, vertelde mijn zoon dat hij Eva weer met die foute jongens op een pleintje zag chillen. Ik besloot er direct naartoe te lopen, maar zag haar daar niet zitten. Niet lang daarna kwam ze thuis en vertelde ik haar wat haar broer had gezien. Volgens haar was dit helemaal niet zo en kwam ze net van een vriendin. Ik zag aan haar gezicht dat ze niet eerlijk was en dit vond ik erg vervelend. Waar was het meisje gebleven dat ik een tijdje daarvoor nog blind kon vertrouwen?

Twee weken huisarrest

Niet lang daarna liep ik net uit de supermarkt, toen ik de politie zag aankomen. Een jongen werd opgepakt, want hij had iets uit de winkel naast de supermarkt gestolen. Net om de hoek zag ik Eva met een aantal jongens staan. Achteraf bleek dat die jongen die werd opgepakt, ook bij het vriendengroepje hoorde. Ik heb Eva bij haar hand gepakt en mee naar huis gesleurd. Ook heb ik haar twee weken huisarrest gegeven in de hoop dat ze daar iets van zou leren. Mijn zoon wilde gelukkig, wanneer ik aan het werk was, een oogje in het zeil houden.

Niet luisteren naar mij

Na haar huisarrest wist ze natuurlijk niet hoe snel ze weer naar die foute jongens moest gaan. Via kennissen hoorde ik dat ze nog steeds met ze omgaat. Ik heb haar al meerdere keren verboden om met ze om te gaan, maar ze luistert maar niet. Door deze hele situatie ben ik bang dat ze straks ook een winkeldief wordt en dat zou ik heel erg vinden, maar ik kan haar moeilijk de rest van haar leven huisarrest geven. Ik kan alleen maar hopen dat ze verstandig is en het contact met de groep vrienden uit zichzelf verbreekt.”

Sam (39) is docent in het specifiek onderwijs: ‘Eigenlijk ben ik meer aan het opvoeden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.