Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Lichaam 3 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Wat kun je doen als je dochter last heeft van overbeharing?

Overbeharing bij jongeren kan slecht zijn voor het zelfvertrouwen en voor ongemakkelijke situaties zorgen. Wat kun je in zo’n geval doen en welke opties zijn er? 

Je wil natuurlijk niet dat jouw dochter gepest gaat worden of zich slecht gaat voelen, omdat ze last heeft van overbeharing. 

Wat is overbeharing en hoe ontstaat het?

Overbeharing bij vrouwen wordt gekenmerkt door het groeien van donkere, dikke haren op plaatsen waar doorgaans alleen fijnere haren groeien, zoals het gezicht, de borst, de rug, de armen, de benen of de buik. Overbeharing kan worden veroorzaakt door hormonale veranderingen, zoals tijdens de puberteit, genetische factoren of medische aandoeningen. 

Welke opties zijn er om overbeharing aan te pakken?

Er zijn meerdere opties om de overbeharing bij jouw dochter aan te pakken. De een is alleen pijnlijker, dan de ander. Wel hebben de pijnlijke varianten een vaak langer resultaat. Hieronder delen we drie vaak gebruikte opties. 

Scheren

Scheren is een snelle en pijnloze methode om overtollig haar te verwijderen. Het kan alleen wel zorgen voor stoppels en de haren kunnen sneller terug groeien. Voor pubers is scheren vaak de eerste keuze, omdat het eenvoudig is. Het is veilig voor jonge meisjes, maar het moet regelmatig worden bijgehouden.

Harsen

Harsen trekt de haren er bij de wortel uit en zorgt voor een langduriger resultaat vergeleken met scheren. Het kan alleen wel pijnlijk zijn, vooral bij jongeren. Toch kan het een goede optie zijn, zeker als jouw dochter tegen de pijn kan. Ga hiervoor naar een speciale waxbar of probeer het thuis eens uit.

Laseren

Laserontharing is een permanente oplossing voor overbeharing, maar het is een stuk duurder en je hebt meerdere sessies nodig voor een goed resultaat. Het kan veilig zijn voor tieners, maar experts raden aan om te wachten tot de tiener volgroeid is voordat aan lasertherapie begonnen wordt. Dit is meestal rond 18-jarige leeftijd. Dit komt omdat het hormonale systeem van tieners nog in ontwikkeling is en de haargroei kan veranderen naarmate ze ouder worden.

Wat kun je als ouder doen?

Als ouder is het belangrijk om je dochter te ondersteunen en door openlijk over het probleem te praten. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

1. Stel haar gerust

Vertel je dochter dat overbeharing een veelvoorkomend probleem is en dat er oplossingen voor zijn. Zorg ervoor dat ze weet dat ze niet alleen is en dat het normaal is om zich zorgen te maken.

2. Raadpleeg een specialist

Als de overbeharing ernstig is, dan is het raadzaam om een ​​arts te raadplegen. De arts kan de oorzaak van de overbeharing vaststellen en de juiste behandeling aanbevelen.

3. Help bij het kiezen van een behandeloptie 

Bespreek samen met je dochter de verschillende behandelopties en help haar bij het kiezen van de beste optie.

4. Ondersteuning bieden

Zorg altijd voor emotionele steun en begrip. Het is niet makkelijk om overbeharing te hebben. Wellicht wordt jouw dochter ermee gepest. Probeer haar te steunen en moedig haar daarnaast aan om positief te blijven. 

Wat als je kind niet naar school wil? Dit kun je doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.