Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Lichamelijke ontwikkeling 9 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Dít kun je bij pijn bij borstgroei doen

Borstgroei is een normaal en natuurlijk onderdeel van de ontwikkeling van het vrouwelijk lichaam. Voor sommige meisjes gaat deze groei gepaard met veel pijn in de borststreek. Hoe zit dat precies en wat kun je in zo’n geval doen?

Wie heeft gezegd dat de puberteit makkelijk is?

Wat is pijn bij borstgroei?

Pijn bij borstgroei verwijst naar het ongemak of de gevoeligheid die sommige meisjes ervaren tijdens de ontwikkeling van hun borsten. Het wordt vaak beschreven als een zeurende of stekende pijn in de borststreek. Deze pijn kan variëren in heftigheid en duur, en het komt vooral voor tijdens de puberteit wanneer de borsten in omvang toenemen.

Wanneer krijgen meisjes hier last van?

Meestal begint borstgroei bij meisjes tussen de leeftijd van 8 en 13 jaar. Op dat moment ondergaan de borsten hormonale veranderingen, met name door de toename van oestrogeen. Dit kan voor veel pijn zorgen bij sommige meisjes. Maar wees gerust: niet alle meisjes zullen pijn ervaren tijdens borstgroei, de intensiteit van de pijn verschilt van persoon tot persoon.

Wat kun je ertegen doen?

1. Goed passende bh dragen

Een van de meest effectieve manieren om de pijn te verminderen, is het dragen van een goed passende bh. Een bh biedt ondersteuning en minimaliseert schuren, wat de pijn kan verlichten. Kies een bh zonder beugels en gemaakt van zachte materialen om extra comfort te bieden.

2. Warmtebehandeling

Het aanbrengen van een warm kompres op de pijnlijke gebieden kan de bloedcirculatie verbeteren en de spieren ontspannen, waardoor de pijn vermindert. Een warme douche kan ook verlichting bieden. Zorg ervoor dat het water niet te warm is, om huidirritatie te voorkomen.

3. Gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl kan ook bijdragen aan het verminderen van de pijn. Regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en gezond eten kunnen helpen bij het reguleren van hormonen.

4. Raadpleeg een arts

Als de pijn aanhoudt of ernstig is, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Pijnlijke borsten kunnen soms wijzen op andere gezondheidsproblemen.

Simone (40): ’Mijn dochter van 10 jaar heeft al borsten’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.