Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Ouderschap 10 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Had ik maar nooit… Zoveel druk op mezelf gelegd tijdens het opvoeden van de kinderen   

In de rubriek Had ik maar nooit… komt elke week een moeder aan het woord met spijt. Of ze nou spijt heeft van flesvoeding, een abortus of het moederschap. Deze moeders hebben allemaal iets met elkaar gemeen en dat is spijt van hun aanpak als moeder.

Deze week spreken we met Michelle (42). Michelle heeft spijt dat ze zoveel druk op zichzelf heeft gelegd tijdens het opvoeden van de kinderen.

Voordat ik moeder werd, wist ik zeker dat ik de chillste moeder op de planeet zou worden, mocht het ooit zover zijn. Helaas veranderde ik tijdens de eerste zwangerschap in een soort perfectionist en dat ben ik nu, tien jaar later en twee kinderen verder, nog steeds.

Baal van mezelf

Ik baal vaak van mezelf, zeker als ik voor de zoveelste keer in de nacht aan het piekeren ben. Dit kan al over de kleinste dingen gaan: geld voor een schoolreisje, dat ik niet moet vergeten mee te geven, nieuwe gymschoenen die ik nog moet kopen of een meeting met een leraar die op de planning staat. Keer op keer is het in de nacht weer feest.

Leuke kleding

Niet alleen lig ik nachten wakker, ook ben ik vanaf het moment dat de wekker gaat bezig om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. De kinderen zien er altijd picobello uit, ze hebben leuke kleding aan en de haren zijn gekamd of ingevlochten. Mijn dochter zit in de ochtend geregeld een kwartier stil voor een ingewikkelde vlecht die ik in haar haar maak. Mijn zoon vraagt weleens of hij ook een joggingpak mag en daarin naar school mag gaan. Maar nee, dat gebeurt echt niet. Mijn man zegt weleens dat ze heus wel een keer iets makkelijks aan mogen, maar ik ben het daar niet mee eens.

Drukke baan

Naast dat ik veel druk op mezelf leg tijdens het opvoeden van de kinderen, heb ik ook nog eens een drukke baan. Ik kon dit altijd goed combineren, tot een aantal weken geleden. Toen merkte ik dat het niet meer ging. Steeds vaker merkte ik dat ik al uitgeput op mijn werk aankwam. Soms sloot ik mezelf daar op de wc op, om even een potje te huilen. Ik besloot dat het zo niet langer kon en ging naar de dokter.

Spijt

De dokter zei al snel dat ik een burn-out had. Ik ben moe van mijn eigen perfectionisme en de druk die ik al jarenlang op mezelf leg, vooral wat betreft de opvoeding en verzorging van mijn kinderen. Ik heb er spijt van dat ik het zover heb laten komen. Waarom kan ik niet gewoon een relaxte moeder zijn? Waarom moet ik zoveel piekeren en altijd alles perfect doen? Ik heb hulp gezocht en hopelijk zie ik over een tijdje in dat het allemaal niet zo perfect hoeft te zijn.”

Had ik maar nooit… ‘Tegen mijn man gelogen over mijn gevoelens voor een ander’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.