Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 10 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Lianne: ‘Mijn dochter (14) is zonder mijn medeweten aan de pil gegaan’

Dat kinderen snel groeien, dat weet iedere ouder. Voor je het weet is je baby een puber die voor de eerste keer verkering krijgt. De dochter van Lianne had al een tijdje een vriendje. Toen ze een pilstrip in de kamer van haar dochter vond, wist ze dat het toch minder onschuldig was dan ze dacht. “Ik wist niet wat ik zag en werd helemaal naar bij het idee dat mijn dochter van net veertien seks met haar vriendje had”.

“Toen Kiki vier jaar was zijn mijn ex-partner Robin en ik uit elkaar gegaan. Robin bleek tijdens onze relatie meerdere keren een affaire te hebben gehad. Ik vond het erg verdrietig dat Kiki met gescheiden ouders zou opgroeien, maar het was niet anders.

Alleenstaande moeder

Robin ging na de breuk veel feesten en keek helaas weinig naar Kiki om. Ik vond dit erg jammer, maar ik deed mijn best om haar alle liefde te geven die ze nodig had en verdiende.

Rustiger leven

Toen Robin zo’n zes jaar later weer een vaste relatie kreeg, begon hij eindelijk in te zien dat hij zijn dochter al die jaren tekort had gedaan. Hij zocht Kiki vaker op en hij deed leuke dingen met haar en zijn nieuwe partner. Toen Robin en zijn vriendin een zoontje kregen was Kiki daar helemaal niet meer weg te slaan. In goed overleg zijn we toen een co-ouderschap aangegaan. Ik vond het leuk dat Kiki en haar vader eindelijk een band hadden opgebouwd en het klikte gelukkig goed tussen zijn nieuwe vriendin en mij. Ik genoot van de vrijheid die ik had als Kiki bij haar vader was en tegelijkertijd kon ik niet wachten om haar weer thuis te hebben.

Eerste liefde

Kiki was altijd een vrolijk, lief en behulpzaam meisje. Toen ze in de puberteit kwam, hield ik toch wel even mijn hart vast. Robin ook, want hij had al snel door dat ze jongens interessant begon te vinden. Toen ze op haar dertiende een vriendje kreeg moesten we dan ook even slikken. Gelukkig bleek het een leuke jongen te zijn die echt om Kiki gaf. Hij kwam vaak over de vloer bij Robin en bij mij.

Anticonceptie pil gevonden

Een halfjaar na het begin van de verkering liep ik haar kamer in en viel mijn oog op haar doorzichtige toilettasje. Zag ik dit nu goed? Ik zag er een pilstrip inzitten. Mijn dochter aan de anticonceptie pil? Ik wist niet wat ik zag en werd helemaal naar bij het idee dat mijn dochter van veertien seks had. Ze had zelf gezegd dat het een onschuldige verkering was en dat ze nog niet aan seks toe was. Ik belde direct Robin om te vragen of hij wist dat onze dochter aan de pil was.

Dochter aan de pil

Robin zei dat hij twee maanden geleden met haar naar de huisarts was gegaan voor de pil. Kiki had tegen Robin’s vriendin gezegd dat ze seks had gehad en aan de pil wilde. Ook zei ze erbij dat ik het niet mocht weten, ik zou dan namelijk erg teleurgesteld in haar zijn. Had mijn dochter dit echt gezegd? Ik weet dat ik wat strenger en ouderwetser in die dingen ben dan Kiki’s vader, maar om zonder mijn medeweten aan de pil te gaan vond ik wel erg ver gaan. Ik vond het ontzettend jammer, dat ik helemaal niet ben betrokken in dit verhaal. Ze wilde dit geheim houden voor mij, maar ik ben wel haar moeder.

Confrontatie met Kiki

Toen Kiki thuiskwam vertelde ik haar wat ik had gevonden. Ze zei direct dat ik haar toch niet begreep en ging direct naar haar kamer. Gelukkig hebben we er later toch goed over kunnen praten. Ik heb haar duidelijk gemaakt, dat ze alles met mij kan delen. Ik hoop dat ze dat in het vervolg gaat doen, want ik merk dat ik door deze kwestie toch wel gekwetst ben.”

Jolijn: ’Mijn kind heeft voor meer dan 1000 euro aan kleding gestolen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.