Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 16 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

Jolijn: ’Mijn kind heeft voor meer dan 1000 euro aan kleding gestolen’

Als ouder wil je natuurlijk dat je kind op het rechte pad blijft. Jolijn had nooit verwacht dat haar rustige en serieuze dochter het verkeerde pad op zou gaan. Het was dan ook moeilijk om te geloven dat haar kind kleding had gestolen. “Onder haar bed vond ik een groot aantal kledingstukken met de kaartjes er nog aan. De items hadden prijzen die ze met haar kleedgeld nooit kon betalen”, vertelt ze aan J/M Ouders.

“Hoe kon ze? Ze had alles wat haar hartje begeerde…”

Droom die uitkwam

Jolijn was ontzettend blij dat ze na drie jongens in verwachting was van een meisje. “Het was een droom die uitkwam. Ik was (en ben) ontzettend gek op mijn jongens, maar een meisje was een kers op de taart. Lianne was een rustig, lief en serieus meisje. Al van jongs af aan deed ze goed haar best op school. Ze had veel vriendinnen en ging graag naar hockey.

Afstandelijk in puberteit

Toen Lianne zestien jaar oud was werd ze wat afstandelijker naar ons. Ik probeerde met haar te praten en vroeg bijna dagelijks of er iets aan de hand was. Haar gedrag was anders geworden en ik kon er maar niet achter komen waardoor het kwam. Op school ging het nog goed en ze had ook nog dezelfde leuke vriendengroep. Ik liet het los en dacht dat het gewoon bij de puberteit hoorde.

Ontdekking van gestolen kleding

Op een zaterdag zag ik Lianne met wat tasjes thuiskomen. Ze rende direct naar boven. Ik vond het raar, want normaal gesproken zou ze haar nieuwe aankopen laten zien. Ik dacht nog: zal ze een cadeautje voor ons hebben gekocht? Toch besloot ik om maar even een kijkje te nemen. Terwijl ik de deur opendeed schopte ze haar aankopen snel onder haar bed en draaide zich om. Ik vroeg wat ze aan het doen was, want het is natuurlijk niet normaal om je nieuwe kleding snel onder je bed te schoppen.

Leugens over gestolen kleding

Lianne kwam met de ene leugen na de andere. Aan haar gezicht zag ik dat ze tegen mij loog. Ik keek dan ook direct onder haar bed en zag daar allemaal nieuwe kledingstukken liggen. Ik haalde de kleding onder het bed vandaan en zag dat de prijskaartjes er nog aan zaten. De nieuwe kledingstukken hadden prijzen die ze met haar kleedgeld nooit kon betalen. Ik vroeg of ze de kleding gestolen had en Lianne kon niets anders doen dan het toegeven.

YouTube filmpjes

Ik werd boos en verdrietig tegelijkertijd. Hoe kon ze? Ze had alles wat haar hartje begeerde en kon als ze zou willen alles van ons kunnen krijgen. Waarom stelen? Lianne zei dat het om de kick ging. Ze ging de laatste tijd elke week wel een keer de stad in, kocht wat goedkoops bij een winkel en ‘shopte’ er vervolgens wat duurders naast. Ze had op YouTube filmpjes bekeken hoe ze het alarm van de kleding af kon halen zonder de kleding kapot te maken en hoe ze door de alarmpoortjes kon lopen zonder deze af te laten gaan.

In gesprek met de manager over de gestolen kleding

Aan de kaartjes te zien had ze telkens kleding gestolen bij dezelfde winkel. Na een gesprek met mijn man heb ik haar de keuze gegeven: zelf terugbrengen naar de winkel of we bellen de politie. Dit is namelijk niet hoe wij onze kinderen opvoeden. Met vier volle tassen kleding ging ze naar de winkel om te vertellen wat ze had gedaan. Ik ging mee om ervoor te zorgen dat ze daadwerkelijk ging. Ze had een gesprek met de manager waar ik bij mocht zijn. De manager was blij dat ze de kleding kwam terugbrengen. Hij heeft de politie wel ingelicht, maar geen aangifte tegen haar gedaan.

Leerzame oplossing

De manager van de kledingwinkel had een leerzame oplossing voor Lianne in gedachte waar mijn man en ik 100 procent achter stonden. Ze kreeg een ‘taakstraf’ in de vorm van werken in de kledingwinkel, natuurlijk zonder dat ze hiervoor betaald kreeg. Op deze manier kon ze zien hoe lang ze moest werken voor de kleding die ze gestolen had. In totaal had ze voor 1049 euro aan kleding gestolen. Ze heeft hiervoor drie maanden in haar vrije tijd moeten werken. Ze mocht in het magazijn aan de slag en na een werkdag werd natuurlijk wel gecheckt of ze niets meegenomen had. Na deze maanden zag ze gelukkig in wat ze had gedaan en ze heeft dan ook gezworen om nooit meer te stelen. Ik ben de manager van de kledingwinkel dankbaar voor deze leerzame oplossing.”

Wat als je puber geld steelt en erover liegt? Zo ga je ermee om

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.