Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Opvoeden 22 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

11-jarige dochter die alleen maar op telefoon zit? ‘Had mijn kind niet gekregen op die leeftijd’

Onlangs deelden we op onze Facebookpagina het dilemma van Yenthe. Zij vroeg zich af: “Mijn 11-jarige dochter zit alleen maar op haar telefoon, wat kan ik doen?” En daar reageerden jullie massaal op.

We delen een greep uit de reacties.

Dochter zit alleen maar op haar telefoon

De 11-jarige dochter van Yenthe (38) zit steeds vaker op haar telefoon, tot het ongenoegen van haar moeder. “Als ik af en toe haar kamer in kom dan zit ze op haar telefoon. Tot we gaan avondeten. Dan komt ze, natuurlijk met haar mobiel in haar handen, naar beneden. We hebben er al een paar keer over gepraat met haar. Dat gaat dan even goed, want dan kiest ze voor een half uurtje tijd met ons wanneer ze uit school komt. Maar na een paar weken lijkt ze de afspraak alweer te zijn vergeten. We willen hier dus iets aan veranderen, maar we weten niet goed hoe.”

Lees hier het hele verhaal van Yenthe, mocht je het hebben gemist. Dit zijn jullie adviezen voor Yenthe:

1. Grenzen stellen en bewaken

“Grenzen stellen en bewaken. Wij gingen met het hele gezin om tafel: ‘Er moeten en er gaan grenzen komen, ook voor ons. Denk maar mee. Wanneer hebben jullie je telefoon écht nodig? Wat zullen we als consequenties invoeren als je over de grenzen gaat? Wat zullen we als beloning doen als we het volhouden?’ Zo zijn we als gezin met een plan gekomen. En ja, alsnog is er vaak gezeik als we zeggen ‘dingen inleveren’, maar dat is soms gewoon de prijs van opvoeden.” – Femke.

2. Schermtijd inschakelen

“Ik zou schermtijd inschakelen. Hier krijgt mijn 11-jarige dochter anderhalf uur per dag. Wil ze dat aan het begin van de dag opmaken, dan is dat goed, maar als ze uit school komt heeft ze geen schermtijd meer. Ik denk ook dat dit de jeugd van nu is, mijn dochter zou ook liefst 24/7 op haar telefoon zitten, want dat doet iedereen.” – Susanne.

3. Telefoons op het aanrecht

“Een kennis van mij laat haar kinderen, zodra ze binnen komen uit school, hun telefoons op het aanrecht in de keuken leggen. Ze hebben een vaste telefoonlijn als ze anderen moeten bereiken. Zo besteden ze hun tijd met huiswerk, sporten en lezen. Uitstekend idee. Er is licht aan het eind van de tunnel. In navolging van andere landen overweegt men om telefoongebruik op scholen helemaal te verbieden. Ook in de pauze. Zo komen kinderen niet alleen weer aan de lessen toe, maar ook aan elkaar.” – Evelyn.

4. Het nieuwe eraf

“Straks is het nieuwe eraf en wordt het telefoongebruik vanzelf minder. Als je het echt niet fijn vindt, dan zou ik gewoon afspraken maken.” – Annemiek.

5. Geen telefoon geven op jonge leeftijd

“Haar geen telefoon geven op te jonge leeftijd, dat kon je doen. Nu komt dit ervan en is ze verslaafd. Ze hoort te spelen, zich te ontwikkelen. Dat gaat niet als ze alleen maar op de telefoon zit. En dat is ook erg schadelijk voor haar gezondheid.” – Lisa.

6. Telefoons inleveren

“Hier was de regel geen telefoons aan tafel bij het avondeten (ze lagen allemaal in een mandje en op stil). Daarna konden we onze telefoons gebruiken tot 19.00 uur, maar vanaf 19.00 uur tot 20.00 uur moesten we ze weer afgeven, omdat het toen het kamermoment was (je schoolwerk doen bijvoorbeeld). Douchen kon pas vanaf 20.00 uur, je kon je telefoon weer terugkrijgen en dan om 22.00 uur weer afgeven, omdat je naar je kamer moest en om 22.30 uur het licht uitmoest om te slapen. ‘s Morgens mocht je hem weer terug hebben.” – Victoria.

7. Uitleggen wat een telefoon met je doet

“Mijn kind had niet eens een telefoon gekregen met 11 jaar. Maar ik zou uitleggen wat een telefoon met je doet, dat het verslavend werkt. Je moet dan zelf ook minder op een scherm zitten om het goede voorbeeld te geven. Afspraken maken over hoe laat en hoelang ze erop mogen en als ze zich er niet aan houden, moeten ze hun telefoon wegleggen.” – Melanie.

8. Fijn om bereikbaar te zijn

“Onze dochter heeft ook een mobiel. Ze fietst dagelijks 16 kilometer van en naar haar pony en ik vind het fijn dat ze dan bereikbaar is. Ook weet ik dat je er niet aan ontkomt om een kind op een gegeven moment een mobiel te geven. Ze hebben appgroepen met de klas waar ze afspreken om ergens met zijn allen te gaan zwemmen ect. Als ze niet in die appgroep zou zitten, dan zou ze dit allemaal missen. Wij hebben een schermtijd ingelast en ook ouderlijk toezicht. Zo kan ze haar telefoon na twee uur gebruik niet meer gebruiken voor andere dingen dan ons bellen. Twee uur vind ik voor een 11-jarige meer dan genoeg. Ook kunnen wij toezien wat erop gedaan wordt op sociale media en mag ze niet op Facebook, Insta of TikTok. Daar vind ik haar gewoon echt te jong voor.” – Nienke.

Wanneer is je kind klaar voor een eigen telefoon?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.