Sanne Verweij
Sanne Verweij Mentale gezondheid 22 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Zo herken je eenzaamheid bij jouw kind

Heeft jouw kind weinig vrienden of zondert hij zich erg veel af? Dan kan het zijn dat daar meer achter zit en hij bijvoorbeeld eenzaam is. Aan deze signalen herken je eenzaamheid bij jouw kind.

Meestal zeggen mensen dat ze eenzaam zijn, omdat ze het voelen. Ze hebben soms wel mensen in hun omgeving waarbij ze terechtkunnen, maar voelen dat niet zo. Er zijn ook verschillende soorten eenzaamheid. De meestvoorkomende zijn emotionele eenzaamheid, het lukt je niet om gevoelens te delen. En het missen van vriendschap en mensen in je leven, wat sociale eenzaamheid wordt genoemd.

Eenzaamheid onder jongeren

Eenzaamheid komt het meeste voor onder jongeren en jongvolwassenen. In 2021 is dit aantal toegenomen door de coronamaatregelen. Dit is opvallend omdat voorheen juist ouderen het eenzaamst waren. Jongeren tussen de 15 en 25 jaar voelden de meeste emotionele eenzaamheid. Zij misten hechte banden met anderen en voelden zich in de steek gelaten.

In het hoofd van eenzame jongeren

Maartje van Dijken zegt het volgende tegen het Nederlands Jeugdinstituut: “We denken vaak dat eenzame jongeren geen sociale contacten hebben, maar ook jongeren met een groot sociaal netwerk kunnen zich eenzaam voelen. Dit komt bijvoorbeeld doordat ze een negatief zelfbeeld hebben.”

Eenzame jongeren en kinderen denken vaak anders over situaties dan anderen. Ze kunnen extra gaan opletten op ruzies, boze mensen of pesten. Ze zijn vaak ook overgevoeliger voor afwijzing, bijvoorbeeld als ze een keer niet meegevraagd worden. Ze kunnen daar dan een verklaring voor gaan zoeken bij zichzelf die er helemaal niet is.

Een vicieuze cirkel

Bepaalde signalen of ‘symptomen’ kunnen elkaar ook versterken. Doordat iemand vaak alleen is, kan hij ook negatieve gedachtes krijgen, wat leidt tot een vermindering van het zelfvertrouwen. Gedachten als: vinden anderen mij wel aardig? Of: het komt door mezelf dat ik er niet bij hoor. Zorgen ervoor dat jongeren zich nog meer afsluiten. Door de negatieve gedachten stoppen ze ook met het zoeken naar sociale contacten en blijven ze alleen.

Het is belangrijk om over dit onderwerp te praten met elkaar. Daarnaast is het ook goed om op te blijven letten. Sommige jongeren blijven met de eenzaamheid rondlopen zonder er iets over te zeggen, maar geven wel signalen af. Lees hieronder welke signalen kunnen wijzen op eenzaamheid.

Signalen dat jouw kind zich eenzaam voelt

De signalen van eenzaamheid bij jouw kind, zijn onder te verdelen in drie verschillende categorieën. Hieronder staan ze op een rijtje:

Lichamelijke signalen

  • Vaak moe of hoofdpijn
  • Weinig eetlust
  • Onverzorgder uiterlijk

Psychische signalen

  • Weinig zelfvertrouwen
  • Negatief zelfbeeld
  • Boosheid
  • Verdrietig zijn

Gedragsmatige signalen

  • Claimgedrag of juist mensen op afstand houden
  • Gebrek aan sociale vaardigheden
  • Gebruik van drugs, alcohol of medicijnen
  • Teruggetrokken

Waardoor kan mijn kind zich eenzaam voelen?

Heftige gebeurtenissen kunnen ook zorgen voor eenzame gevoelens. Als er een naaste overleden is, er problemen thuis zijn, een kind te maken heeft met ziekte of beperking of als jullie net verhuist zijn, kunnen deze gevoelens omhoog komen.

Mocht je zoiets terugzien bij jouw kind, ga het gesprek dan aan. Wil je weten wat je nog meer kan doen? Lees dan ook: Wat als je puber eenzaam is? Dit kun je als ouder daaraan doen

https://www.jmouders.nl/eenzaam-op-school/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.